21:04 05.04.2019

Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу" "B-"

2 хв читати
Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу" "B-"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" на рівні "B-" зі стабільним прогнозом.

"Підтвердження відображає міцні зв'язки "Нафтогазу" з єдиним акціонером - Україною ("B-"/стабільний)...", - йдеться в повідомленні агентства в п'ятницю ввечері.

Fitch додає, що рейтинг також враховує слабкий профіль ліквідності "Нафтогазу", але загалом відносно низький левередж, а також деяку невизначеність, пов'язану з внутрішніми цінами на газ, анбандлінгом та політичним ризиком.

Агентство зазначає, що держава, як і раніше, гарантує значну частину боргу "Нафтогазу" (30% валового боргу компанії на кінець 2018 року), а фінансові показники компанії ретельно контролює Міжнародний валютний фонд – основний кредитор України, який стимулює уряд забезпечувати адекватне фінансування НАК.

На думку агентства, сильніші фінансові результати "Нафтогазу" в 2016-2018 роках можуть бути нестійкими в довгостроковій перспективі, оскільки залежать від зовнішніх чинників. Fitch також виключає зі своїх прогнозів компенсацію урядом різниці в цінах, за якими компанія продає газ населенню та промисловості.

Що стосується анбандлінгу, очікуваного в 2020 році, то після нього Fitch не передбачає для НАК ніяких доходів від транзиту або якоїсь компенсації за розділені активи. На думку агентства, після 2020 року "Нафтогаз" фокусуватиметься на внутрішньому ринку: продаж і зберігання газу, продаж нафтопродуктів і СПГ, а також видобуток газу.

Агентство також консервативно не враховує в своїх оцінках отримання українською компанією $ 2,8 млрд від "Газпрому" відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, оскільки терміни не визначені.

Серед ключових припущень Fitch також курс 28,86 грн / $ 1 в 2019 році і 30,60 грн / $ 1 в 2020 році, обсяги реалізації газу на внутрішньому ринку близько 18,5 млрд куб. м на рік і зниження рентабельності з більшості сегментів з 2019 року, а також виплата дивідендів за 2019 рік у розмірі $ 251 млн.

За даними агентства, при загальному розмірі боргу в 48,2 млрд грн на початок цього року короткостроковий борг "Нафтогазу" становив 37 млрд грн при обсязі вільних коштів 14 млрд грн. Термін погашення кредиту Світового банку 12,5 млрд грн, гарантованого урядом України, наступає 31 травня 2019 року.

Частина заборгованості НАК, що залишилася у розмірі 35,7 млрд грн - перед Ощадбанком, Укргазбанком та Укрексімбанком, які належать державі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

Україна в суботу передавала надлишки е/е Польщі обсягом 1600 МВт-год і обмежувала ВДЕ - Міненерго

Сума завданих збитків унаслідок ворожих обстрілів Курахівської ТЕС становить майже 1 млрд грн - ОВА

Дніпропетровська область отримає понад 3,2 млрд грн у рамках економічної платформи "Зроблено в Україні"

Ракетний удар РФ зруйнував ємності з агропродукцією в порту Південний

Кількість офіційно безробітних українців у березні зросла на 8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА