13:02 08.04.2019

Апеляційний суд відмовив ПриватБанку у визнанні його вимог до "Дніпроавіа" на 1,5 млрд грн

3 хв читати
Апеляційний суд відмовив ПриватБанку у визнанні його вимог до "Дніпроавіа" на 1,5 млрд грн

Центральний апеляційний господарський суд відмовився задовольнити скарги ПриватБанку на постанови Господарського суду Дніпропетровської області від 26 листопада 2018 року, якими визнають недійсними умови кредитів, укладених з авіакомпанією "Дніпроавіа" в 2011-2014 роках у частині нарахування винагороди за користування позикою.

Як повідомляється на профільному порталі Finbalance, 17 грудня 2018 Госпсуд Дніпропетровської області в рамках справи про банкрутство ПрАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" відмовився задовольнити заяву ПриватБанку про визнання його вимог до "Дніпроавіа" в розмірі 1,5 млрд грн саме на підставі судових ухвал від 26 листопада 2018 року.

Водночас суд затвердив реєстр вимог кредиторів "Дніпроавіа", включивши в нього зокрема вимоги Goiania Comercio E Servicos Internacionais LDA - 920,8 млн грн (4 черга) і 489,5 млн грн (6 черга); ТОВ "Альянс Партнер Груп" - 823,8 млн грн (4 черга); ТОВ "Міжнародний аеропорт "Дніпропетровськ" - 598,8 млн грн (4 черга); ТОВ "Галтера" - 545,9 млн грн (4 черга); Troyon Assets Limited - 340,6 млн грн (4 черга); Feyen Consulting Limited - 216,9 млн грн (4 черга); Brassbox Limited - 179,6 млн грн (4 черга); "Укртатнафти" - на 132,8 млн грн (4 черга).

Згідно із судовими матеріалами від 2011 року, які наводить Finbalance, "Дніпроавіа" орендувало літаки у Brassbox Limited, Goiania Comercio E Servicos Internatiocionais, Troyon Assets Limited, Feyen Counsulting Limited.

При цьому до 15 березня 2019 року Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна (ФДМ) України, скасував рішення судів нижчих інстанцій за позовом ФДМ до ТОВ "Галтера" (власник 94,5% акцій "Дніпроавіа") щодо розірвання договору про приватизацію "Дніпроавіа" і передав зазначений договір на новий розгляд до суду першої інстанції.

Як повідомлялося, Господарський суд Дніпропетровської області прийняв заяву ПАТ "КБ "ПриватБанк" про грошові вимоги у розмірі 1,837 млрд грн до ПАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" у справі про банкрутство останнього.

Господарський суд Дніпропетровської області 13 листопада порушив справу про банкрутство "Дніпроавіа". Розпорядником майна призначено Вікторію Кундас, граничний термін заяви грошових вимог кредиторів до боржника становив 30 днів із дня офіційного оприлюднення оголошення. Вимоги "Укртатнафти" становили 132,7 млн грн.

Крім того, повідомлялося, що вже станом на середину листопада "Дніпроавіа" не мала повітряних суден. Деякі літаки перейшли в компанію "Роза вітрів", а у "Дніпроавіа" залишалися два літаки Embraer. Згідно з реєстром повітряних суден на 15 листопада у компанії не було жодного літака, а у компанії "Роза вітрів" - сім Embraer-145, що раніше були в експлуатації "Дніпроавіа".

Повідомлялося також, що цей самий суд ще у вересні 2016 року постановив за позовом "Укртатнафти" стягнути з "Дніпроавіа" заборгованість у розмірі 163 млн грн.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ, проектною потужністю з переробки сировини 18,6 млн тонн на рік, номінальною - близько 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафта", ще по 28% контролюють структури групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

"Дніпроавіа" здійснювала регулярні та чартерні авіарейси до країн Європи, Близького Сходу, СНД. Є одним із найбільших українських перевізників.

Фонд держмайна України наприкінці серпня 2009 року продав 94,572% акцій компанії ТОВ "Галтера". У результаті авіакомпанією через "Галтеру" володіє група "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

Рішенням госпсуду за поданням Дніпропетровської обласної прокуратури 30 березня 2017 року вирішено 94,5% акцій ПАТ "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" списати на користь держави. Це питання надалі розглядають у судовому порядку.

За твердженнями деяких ЗМІ, авіакомпанія "Роза вітрів" входить у сферу впливу групи "Приват". Водночас офіційно така інформація не підтверджена.

Авіакомпанія "Дніпроавіа" в 2017 році збільшила чистий збиток на 21,5% - до 577,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА