12:09 09.04.2019

ВВП України за 2 міс. зріс на 1,2%

2 хв читати
ВВП України за 2 міс. зріс на 1,2%

Мінекономрозвитку орієнтовно оцінило зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України в січні-лютому 2019 року порівняно з аналогічним періодом минулого року в 1,2% (+/-0,2 процентного пункту).

Як зазначено в повідомленні міністерства у вівторок, таку позитивну динаміку забезпечила активна діяльність будівельних підприємств і підприємств сфери послуг (транспорт, роздрібна торгівля, освіта, охорона здоров'я і банківський сектор).

Зокрема, обсяги будівництва інженерних споруд зросли на 36,9%, нежитлових будівель - на 18,6%, а капвкладення зведеного бюджету збільшилися на 30,9%.

Водночас агрегований показник діяльності реального сектора економіки - зведений індекс виробництва товарів і послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) за перші два місяці поточного року знизився на 0,5%.

Мінекономрозвитку зазначає, що це краще за показник січня, коли зниження становило 1,5%, але гірше за підсумки двох місяців 2018 року, коли було зафіксовано зростання ЗІВ на 4%.

"Негативно на динаміку ЗІВ у січні-лютому впливало падіння в промисловості й торгівлі, зумовлене цілою низкою чинників: проведення поточних і капітальних ремонтів виробничих потужностей на металургійних підприємствах і в енергогенерувальних компаніях і несформованість пакета нових замовлень на початку року з боку окремих машинобудівних підприємств", - зазначає МЕРТ.

Міністерство очікує, що за підсумками першого кварталу динаміка ЗІВ стане позитивною завдяки збереженню високого попиту на послуги будівництва, високому зовнішньому попиту, збільшенню платоспроможності населення на тлі зростання соціальних гарантій.

За оперативними даними Державної служби статистики, ВВП України у 2018 році зріс на 3,3%.

Держбюджет-2019 базується на прогнозі зростання економіки на 3%, проте Нацбанк України очікує його збільшення лише на 2,5%, а Світовий банк (СБ) минулого тижня погіршив свій прогноз зростання ВВП України у 2019 році до 2,7% з 2,9%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА