19:56 11.04.2019

АМКУ відкрив справи проти 20 облгазів за донарахування споживачам обсягів спожитого газу

2 хв читати
АМКУ відкрив справи проти 20 облгазів за донарахування споживачам обсягів спожитого газу

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розглядає справи за ознаками скоєння 20 облгазами порушень законодавства про захист економічної конкуренції, повідомив голова комітету Юрій Терентьєв.

"Підставою для початку (справ - ІФ) стало донарахування облгазами (всупереч Кодексу газорозподільних систем - ІФ) побутовим споживачам обсягів спожитого природного газу понад обсяги, визначені за даними лічильників", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Ю.Терентьєв уточнив, що йдеться про "Вінницягаз", "Волиньгаз", "Дніпрогаз", "Дніпропетровськгаз", "Житомиргаз", "Закарпатгаз", "Запоріжгаз", "Івано-Франківськгаз", "Київоблгаз", "Криворіжгаз" , "Львівгаз", "Миколаївгаз", "Рівнегаз", "Сумигаз", "Тисменицягаз", "Харківгаз", "Харківміськгаз", "Хмельницькгаз", "Чернівцігаз" і "Чернігівгаз".

Він зазначив, що такі дії облгазів призводять до додаткових, необґрунтованих витрат споживачів.

"На сьогодні Комітет здійснює збір доказів у справах, зокрема, з 18.03.19 тривають позапланові виїзні перевірки зазначених облгазів, а також очікується інформація від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України", - уточнив голова комітету.

Як повідомлялося, НКРЕКП 23 листопада 2018 року ухвалила низку рішень, якими заборонила операторам (зокрема, облгазам, що входять до групи РГК Д.Фірташа) здійснювати донарахування в платіжках за газ, що виникли в результаті приведення його обсягів до стандартних умов. Проте облгази, ігноруючи рішення комісії, продовжували здійснювати відповідні донарахування. Через це на початку січня 2019 року комісія звернулася до Державної регуляторної служби із запитом про дозвіл на проведення позапланової перевірки. Відповідний дозвіл було отримано в другій половині лютого. У березні комісія розпочала перевірки та оштрафувала вже більше десятка облгазів на 850 тис. грн. кожен, зобов'язавши їх здійснити перерахунки зі споживачами. НКРЕКП також поскаржилася на облгази до АМКУ.

У свою чергу в "Регіональній газовій компанії", до якої входять оштрафовані облгази, не згодні з ухваленими рішеннями і вважають їх дискримінаційними.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" застосовуватиме графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА