19:29 12.04.2019

"Вода Донбасу" відмовляється врегулювати питання незаконного споживання е/е

2 хв читати
"Вода Донбасу" відмовляється врегулювати питання незаконного споживання е/е

Комунальне підприємство "Вода Донбасу" ігнорує вимогу НЕК "Укренерго" підтвердити готовність електроустановок до безпечного знеструмлення і переключення абонентів на інші джерела живлення.

За даними прес-служби НЕК, комісію її фахівців не пустили доелектроустановки споживача, щоб проконтролювати  її відключення, про що складено відповідний акт. Сьогодні НЕК направила КП чергове звернення надати підтвердження готовності до припинення електропостачання.

В "Укренерго" зазначають, що збільшення боргу "Вода Донбасу" за надану е/е, що перевищує на сьогодні 2,4 млрд грн, негативно впливає на весь енергоринок. Відсутність вирішення проблеми незаконного споживання борги підприємства буде фінансовим тягарем для учасників оптового ринку

"Сподіваємося на активну участь у вирішенні гостро соціальної проблеми регіональної та державної влади. Як в інтересах споживачів, так і для уникнення економічної дискримінації учасників оптового ринку електроенергії", - йдеться в прес-релізі.

Як повідомлялося, в Україні з 1 січня 2019 року введено нові правила роботи на роздрібному ринку е/е. Обленерго розділені на операторів системи розподілу (ОСР) та постачальників. Усі непобутові споживачі мають укласти нові договори на розподіл і постачання. Низка держструктур і комунальних підприємств, зокрема й водоканали, не змогли укласти нові угоди, перейшовши на споживання е/е від "постачальника останньої надії" (ПОН) на умови акцептованої поставки. Послуги ПОН коштують на 25-30% дорожче, ніж в інших постачальників.

Послугами ПОН можна було користуватися максимум 90 днів, проте наприкінці березня, коли цей термін добігав кінця, Кабінет Міністрів рекомендував "Укрінтеренерго" укласти з 1 квітня договори на поставку е/е за вільними цінами зі споживачами, в яких закінчився дозволений законом 90-денний термін перебування у нього на постачання та які не змогли укласти договір з новим постачальником.

На сьогодні "Вода Донбасу" проводить переговори з "Укрінтеренерго" про укладення з переговорної процедури договори на поставку 356 млн кВт-год е/е на суму до 955 млн грн (у середньому за 2,7 грн за кВт-год з ПДВ). Термін дії поставки - до кінця 2019 року.

Раніше "Вода Донбасу" закуповувала е/е в "Укрінтеренерго". Новий договір заплановано укласти як із постачальником за вільними цінами, що надасть можливість врегулювати питання з наявністю у КП постачальника е/е, відсутність якого призводить до відключення від енергопостачання.

Живлення "Вода Донбасу" за звичайних умов здійснюється через мережі ОСР, а мережі "Укренерго" використовуються як резервне джерело живлення під час ремонтів або аварійних відключень у мережах ОСР, забезпечуючи до 5% щорічного споживання КП в електроенергії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА