15:07 15.04.2019

Азбест: властивості та вплив азбесту на організм людини

4 хв читати

В матеріалі розглянемо:

1. Що таке азбест і де він використовується?

2. Який вплив азбесту на організм людини?

3. Властивості азбесту та хризотилу

4. Які існують замінники азбесту та чи варто їх купувати?

Що таке азбест?

Азбест

Азбест – загальна торгівельна назва групи мінералів з класу силікатів. Властивості азбесту: https://www.facenews.ua/press/2018/401437/

. Два основні види азбесту - хризотил та амфібол – складаються з надзвичайно тонких гнучких волокон. Хоча обидва ці мінерали є азбестами, вони мають суттєві відмінності в хімічній формулі, кристалічній структурі й, відповідно, у впливі на людський організм. Протягом багатьох років вчені проводили дослідження щодо впливу амфіболу та хризотилу на здоров’я людини. І було доведено, що амфібол має дуже шкідливий вплив, на відміну від хризотилового азбесту. Хризотил, за умови дотримання техніки безпеки, як і на будь-якому іншому виробництві, є найбільш безпечним волокном. Тому сьогодні в промисловості використовується виключно хризотиловий азбест.

Де використовується азбест?

Вогнетривкий, гнучкий та міцний матеріал й досі широко використовується в:

- будівництві

- хімічній промисловості

- ракето- та машинобудуванні.

Хризотил-азбест використовують для виробництва:

1. Шиферу – популярного матеріалу для покриття даху. В Києві, та й в будь-якому іншому місті продаж та покупка шиферу двохвилинна справа. Його головні переваги – довговічність, практичність та ціна.

2. Азбестоцементних листів – їх використовують для теплоізоляції приміщень, як в промисловості, так і в приватних будівлях.

3. Азбестових труб – їх використання надзвичайно широке. Трубопроводи водопостачання, каналізації, колектори, кабельні мережі, димоходи та багато іншого.

4. Азбестових шнурів – використовуються для термоізоляції у водному, паро- та газоподібних середовищах.

5. Азбестової тканини – використовується для виготовлення теплозахисного спецодягу, рукавиць та шоломів.

6. Багатьох інших матеріалів з високим рівнем термоізоляції та гнучкості.

Детальніше: https://golos.ua/i/653406/

.

Використання азбесту

Хризотил-азбест

широко використовують в техніці та будівництві, з нього (в композиції з іншими матеріалами) виготовляють декілька тисяч виробів.

Волокно азбесту довжиною більше 0,5 мм високої та зниженої міцності широко використовується в різноманітних галузях промисловості як в чистому вигляді, так і в поєднанні з іншими матеріалами (цементом, тканинами, картоном та ін.).

Основна кількість азбесту використовується для виробництва різноманітних азбестоцементних (труби, покрівельна плитка, шифер), азбестобітумних та азбестосмоляних виробів, як наповнювача при виробництві асфальту та бетону, виготовлення різноманітних фрикційних прокладок, дисків зчеплення, трансмісійних та приводних ременів, картонно-паперових виробів.

Хризотил-азбест не містить заліза, тому є прекрасним електроізолятором та використовується в промисловості. Найкращі довговолокнисті різновиди хризотилу застосовують в текстильній промисловості. Волокно найвищої якості йде на виготовлення фільтрів. А низькосортний хризотил з короткими волокнами використовують в чорній металургії як сполучний матеріал для виробництва залізорудних окатишів.

Матеріал невипадково має такий широкий попит в промисловості, адже його характеристики є унікальними:

1. Низький рівень електро- та теплопровідності.

2. Стійкість до впливу агресивних середовищ.

3. Стійкість до впливу негативних температур.

4. Довговічність.

Вплив азбесту на здоров’я

Дослідження впливу амфіболового азбесту довели, що він серйозно шкодить здоров’ю. В амфіболі разом з кальцієм міститься залізо, яке впливає на структуру волокна. Через вміст заліза волокно має форму твердих голок. Потрапляючи в легені, воно травмує клітини. Амфіболові волокна не розчиняються під впливом кислого середовища організму. Саме амфібол використовувався в Західній Європі в будівництві та в промисловості. Це призвело до масових захворювань фіброзом легенів та спонукало вчених провести дослідження впливу амфіболу на організм людини.

Дослідження ж хризотилового азбесту довели його безпечність. Волокна хризотилу містять магній та кальцій, мають форму м’яких шовковистих волокон, на зразок бавовни, при цьому швидко розчиняються під впливом кислого середовища та виводяться з організму. Відповідно, можна сміливо користуватися виробами, що містять хризотил-азбест. Саме тому цей мінерал завжди схвалювався для використовування в різних галузях промисловості.

Незважаючи на те, що безпечність хризотил-азбесту доведена, всі види азбесту досі залишаються в списку канцерогенів Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Використовувати хризотил-азбест чи ні?

Детальна інформація про хризотил-азбест доводить, що матеріал не має аналогів та є незамінним як для будівельників-любителів, так і для професіоналів.

Характеристики хризотил-азбесту та його вплив на здоров’я давно відомі завдяки доскональним дослідженням, а ось наслідки для організму застосування інших матеріалів, замінників хризотил-азбесту – майже не вивчались. А ті дослідження, які проводились, доводять, що замінники хризотил-азбесту є вкрай шкідливими для людини.

Матеріали, що містять хризотил-азбест, сьогодні є найбільш доступними з фінансової точки зору. Ціна на відомі марки хризотилового азбесту доступна для всіх прошарків населення. Купити необхідні вироби з вмістом хризотил-азбесту можна в будь-якому будівельному магазині або в інтернеті.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА