16:19 16.04.2019

Мінфін сподівається на роботу ВР для виконання програми МВФ

3 хв читати
Мінфін сподівається на роботу ВР для виконання програми МВФ

Поточна програма співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) stand by передбачає ухвалення низки законопроектів, тому Мінфін сподівається на працездатність Верховної Ради, повідомила міністр фінансів Оксана Маркарова агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ця програма (з МВФ - ІФ) насамперед спрямована не на законодавство. Ми розуміли (ситуацію) і фокусувалися на тому, що можемо зробити як Кабінет Міністрів, Нацбанк, інші інституції. Але є низка законопроектів, які дуже важливо, щоб були ухвалені", - зазначила глава Мінфіну.

Серед них вона назвала законопроекти про спільний режим транзиту, про економічних авторизованих операторів і про приведення фінансового моніторингу до вимог IV директиви Євросоюзу. О.Маркарова наголосила, що ці закони потрібні не лише для МВФ, але і для підтримки реформи ДФС і створення кращих умов для бізнесу.

Глава Мінфіну ухилилася від відповіді на запитання, якою може бути реакція МВФ на дострокові вибори парламенту.

"Я не хочу давати за МВФ коментар. Я сподіваюся, що Верховна Рада працюватиме", - сказала міністр.

За її словами, профільний комітет дуже активно працює разом із міністерством над цими документами.

За підсумками візиту минулого тижня до США на весняні збори МВФ і Світового банку (СБ), О.Маркарова зазначила, що Україна "йде досить добре щодо виконання програми". Вона нагадала, що її перегляд заплановано на травень-червень. "У нас дуже чітко закладено те, що ми маємо виконати, зокрема низку законопроектів. Ми працюємо над тим, щоб їх було ухвалено", - ще раз констатувала глава Мінфіну.

Відповідаючи на запитання про реакцію інвесторів на можливе перенесення другого траншу за програмою stand by на більш пізній термін, О.Маркарова наголосила, що інвесторам важливий не стільки сам транш, скільки перебування України в програмі.

"Інвестори хочуть знати, що ми перебуваємо в програмі з МВФ, що ми працюємо над її виконанням, що наші резерви в хорошому стані", - сказала міністр.

Вона уточнила журналістам, що зовнішнє фінансування на поточний рік у бюджеті закладено в обсязі майже $4 млрд, з яких Мінфін розраховує основний обсяг залучити за програмами співробітництва з міжнародними фінансовими інститутами і за рахунок двостороннього фінансування, зокрема, вже ведуться переговори зі СБ про нові гарантії та низку двосторонніх переговорів на цю тему.

"З residual (залишковим - ІФ) обсягом виходитимемо на ринок. Коли це буде? - Ми моніторимо ринок. Буде вікно для виходу, будемо виходити", - сказала О.Маркарова.

Як повідомлялося, парламентські вибори в Україні заплановано на останній тиждень жовтня. Водночас із наближенням другого туру президентських виборів, призначеного на 21 квітня, з огляду на ймовірну на них перемогу Володимира Зеленського обговорюється варіант проведення дострокових виборів до Верховної Ради влітку цього року. Нинішній президент Петро Порошенко заявив, що не допустить розпуску ВР, тоді як офіційна позиція В.Зеленського з цього приводу відсутня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА