19:04 18.04.2019

Націоналізація ПриватБанку на вимогу його власників була єдиним методом захисту вкладників

2 хв читати
Націоналізація ПриватБанку на вимогу його власників була єдиним методом захисту вкладників

Рішення про націоналізацію ПриватБанку наприкінці 2016 року на вимогу його колишніх власників було єдиним ефективним методом захисту вкладників банку та стабільності фінансової системи, і було підтримано міжнародними партнерами України, йдеться в їхній заяві в четвер з огляду на вердикт Окружного адмінсуду Києва про визнання націоналізації незаконною.

"І хоча для цього необхідно було влити близько 160 млрд грн коштів українських платників податків для відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність ПриватБанку, захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров’я країни", - йдеться в документі, який оприлюднили посольство США в Україні та Європейський банк реконструкції та розвитку.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", документ також узгоджено з представництвами в Україні Міжнародного валютного фонду та групи Світового банку - Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) і Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

У документі також надано позитивну оцінку реформі корпоративного управління ПриватБанку на чолі з незалежною наглядовою радою, а також трансформації її бізнес-моделі, що вже привело до посилення ефективності й стабільності всієї банківської системи.

Посольство зазначає, що продовжує підтримувати зусилля НБУ стосовно реформування фінансового сектора України, зокрема шляхом впровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусилля Мінфіну щодо реформування корпоративного управління в державних банках.

"Важливо, що влада продовжує свої зусилля щодо відшкодування збитків від колишніх власників та пов'язаних сторін збанкрутілих банків. Міжнародні партнери України уважно стежитимуть за розвитком подій у цій сфері", - наголошується в заяві.

Раніше про свою підтримку рішення НБУ та уряду України про націоналізацію ПриватБанку заявив і Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Кабінет Міністрів України за пропозицією НБУ та колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом І.Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені у своїй правоті.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2019 року Приватбанк за розміром загальних активів посідав перше місце (525,248 млрд грн) серед 77 банків, що діяли в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА