13:55 22.04.2019

Ринки очікували перемоги Зеленського, маркером для них залишається співпраця з МВФ - аналітик "Конкорд Капітал"

3 хв читати
Ринки очікували перемоги Зеленського, маркером для них залишається співпраця з МВФ - аналітик "Конкорд Капітал"

Реакція міжнародних ринків на підсумки другого туру президентських виборів в Україні буде стриманою, оскільки перемога Володимира Зеленського була очікуваною, основним чинником впливу залишається рівень співпраці країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), вважає керівник аналітичного відділу інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Олександр Паращій.

"Завтра ми не очікуємо серйозної реакції міжнародних ринків на результати виборів в Україні, оскільки результат не приніс жодних несподіванок (перемога Зеленського вже була закладена в ціні)", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

Аналітик уточнив, що основні західні торговельні майданчики були закриті в п'ятницю і відпочивають сьогодні з огляду на святкування Великодня за григоріанським календарем. Він нагадав, що минулого четверга ціни на українські єврооблігації знижувалися, що могло бути реакцією ринку на нові торговельні обмеження з боку Росії, а також, можливо, на новини про рішення суду щодо неправомірної націоналізації ПриватБанку.

"Для ринків буде важливим переконатися, що Україна за нового президента продовжуватиме співпрацю з МВФ, і поки що очікування такої співпраці залишаються позитивними", - зазначив О.Паращій.

На його думку, інші новини від оточення В.Зеленського, які можуть пролити світло на подальшу співпрацю, будуть основним чинником зміни цін на український міжнародний борг, і зміни можуть бути в будь-який бік.

Як вважає голова аналітичного відділу "Конкорд Капітал", з усіх українських активів, що торгуються на міжнародних майданчиках, найбільш чутливими до політичних подій є облігації "ДТЕК-Енерго", оскільки з перемогою В.Зеленського ці папери стають більш ризикованими, особливо враховуючи, що в його команді є екс-член НКРЕКП Андрій Герус - затятий борець із "Роттердам+".

Аналітик також вказав на ймовірність відновлення вартості облігацій ПриватБанку (ці папери з погашенням в 2021 році котируються за ціною близько 8,25% від номіналу - ІФ) після перемоги В.Зеленського.

О.Паращій вважає, що націоналізація ПриватБанку була вимушеним та єдиним можливим кроком у тій ситуації, яка була станом на кінець 2016 року, проте, очевидно, в цьому процесі було зроблено чимало формальних помилок, які дають змогу опонентам націоналізації вимагати її скасування.

На його думку, під час подальшого розгляду справ стосовно перегляду націоналізації судам доведеться обирати між формальними зачіпками колишніх бенефіціарів банку і можливими економічними наслідками від скасування націоналізації, зокрема перспектив співпраці з МВФ. "Якщо суди формально доведуть, що порушення були серйозні, то не виключено і рішення на користь колишніх власників банку, проти якого у МВФ не буде контраргументів", - допускає голова аналітичного департаменту "Конкорд Капітал". Як приклад він навів відсутність будь-якої реакції з боку МВФ на те, що українські суди гальмують процес приватизації держпідприємств, про який згадується в останньому меморандумі з фондом.

"У будь-якому разі, очевидно, що банк залишиться державним доти, доки уряд не ухвалить рішення про його приватизацію згідно зі стратегією", - наголосив О.Паращій.

Говорячи про оголошені урядом Росії минулого тижня нові торговельні обмеження, аналітик висловив думку, що вони не повинні вплинути на економічне зростання. "Проте є ризик, що вони вплинуть на ціни на енергоресурси", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА