20:21 22.04.2019

Фінансові ринки стримано реагують на підсумки виборів президента в Україні

3 хв читати
Фінансові ринки стримано реагують на підсумки виборів президента в Україні

Реакція фінансового ринку на результати другого туру президентських виборів, в якому Володимир Зеленський з великою перевагою перемагає чинного президента Петра Порошенка, досить стримана, зокрема через вихідні дні в Європі у зв'язку зі святкуванням католицького Великодня, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" учасники ринку.

"На валютному ринку гривня сьогодні зміцнюється на 10 коп., що може бути наслідком як результатів виборів, так і прийдешніх аукціонів Міністерства фінансів України щодо розміщення гривневих ОВДП. Останні залучають нерезидентів, які конвертують валюту в гривню для участі в аукціонах", - сказав агентству провідний аналітик інвестиційного радника HUG'S Артем Щербина.

Він зазначив зростання в понеділок фондового ринку в Росії, так як, на думку місцевих експертів, перемога В.Зеленського сприятиме поліпшенню відносин України і Росії, а також дозволить зменшити тиск санкцій з боку США.

Глава аналітичного відділу інвесткомпанії "Адамант Капітал" Костянтин Фастовець указав, що зовнішні ринки в понеділок були, по суті, закриті, тому першої реакції варто очікувати ввечері в США і у вівторок в Європі.

За його словами, на внутрішньому ринку, який є малоліквідним і реагує тільки на "великі зрушення", також якась значуща реакція була відсутня.

"Втім, я думаю, що значної реакції і не буде найближчим часом, оскільки нерезиденти, очевидно, налаштовані поки позитивно", - вважає К.Фастовець.

На думку А.Щербини, з огляду на те, що до кінця травня П.Порошенко залишиться на чолі держави, а склад Кабінету міністрів навряд чи зазнає змін, особливого впливу в цей період на ринок не очікується.

"Однак вже почалася передвиборча парламентська гонка, яка і визначить долю економіки України на наступні 4-5 років. І нервозність з питання імен лідерів майбутнього парламенту буде підтримувати побоювання з приводу гривні в найближчі місяці", - сказав провідний аналітик інвестиційного радника HUG'S.

Коментуючи прийняті судами першої інстанції минулого тижня рішення про протиправність націоналізації ПриватБанку, експерт зазначив, що ця ситуація занепокоїла іноземних інвесторів і МВФ. "Якщо у такий простий спосіб можна обходити українське законодавство, це викликає низку питань у зарубіжних партнерів щодо захисту прав власності та інвестиційної привабливості України в цілому", - пояснив А.Щербина.

Водночас він зазначив, що у нової команди є шанс поліпшити фінансове становище в цілій низці узгоджених із Заходом положень українського законодавства.

"Реакція на рішення суду щодо ПриватБанку була помірно негативною - в межах 0,5-1,0 процентного пункту за єврооблігаціями. Тут, я думаю, більшість очікує, що апеляція НБУ буде успішною", - розраховує на позитивний сценарій глава аналітичного відділу "Адамант капітал" К.Фастовець.

Що стосується заявлених Росією минулого тижня нових торгових обмежень, то експерт вважає, що їх негативний вплив на українську економіку буде помірним. "Максимум, що ми побачимо - це подорожчання автогазу і дизпалива, де на РФ припадає значна частка поставок, і це якщо не видадуть дозволів наближеним, що досить малоймовірно", - сказав К.Фастовець.

"За останні п'ять років залежність від російських санкцій і торгових обмежень уже не несе особливого впливу", - вважає його колега А.Щербина.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА