17:20 23.04.2019

Системні оператори ЛЕП України, Польщі, Словаччини, Угорщини, Молдови розподілили функції під час проведення аукціонів

2 хв читати
Системні оператори ЛЕП України, Польщі, Словаччини, Угорщини, Молдови розподілили функції під час проведення аукціонів

Системні оператори ЛЕП України, Польщі, Словаччини, Угорщини та Молдови попередньо погодили розмежування функцій під час проведення аукціонів із розподілу міждержавних перетинів, повідомила прес-служба НЕК "Укренерго".

За її даними, аукціонний офіс "Укренерго" проводитиме всі види аукціонів на перетинах Україна/Польща, Словаччина, Молдова, а також річні та місячні - на перетинах із Румунією, добові - з Угорщиною. Річні та місячні аукціони на перетинах з Угорщиною проводитиме MAVIR, добові на перетинах з Румунією - Transelectrica.

У НЕК зазначають, що на проведеній на початку квітня у Відні нараді під головуванням секретаріату Енергетичного співтовариства було узгоджено план-графік упровадження спільних аукціонів із розподілу міждержавних перетинів із системними операторами вищезазначених країн ENTSO-E та їх регуляторами.

Так, до кінця 2020 року необхідно розробити та узгодити між системними операторами та регуляторами України, Польщі, Словаччини, Угорщини і Румунії правила розподілу та договір про спільний розподіл міждержавних перетинів, в якому має бути передбачено процедуру та формати обміну інформацією. Впровадження аукціонів заплановано на 2020-2021 рр.

"Спільні аукціони з розподілу міждержавних перетинів між Україною та сусідніми ОСП зони ENTSO-E значно спрощують експорт/імпорт електроенергії до/з Європи. А саме забезпечують безперешкодний доступ усіх учасників ринку до пропускної спроможності міждержавних перетинів, мінімізують кількість процедур, необхідних для забезпечення міждержавної торгівлі електроенергією, та значно прискорюють їх проходження. Ці заходи створюють умови для максимальної конкуренції між виробниками та імпортерами електричної енергії та утворення справедливої ринкової ціни на неї", - зазначили в НЕК.

Як повідомлялося, спільні аукціони впроваджуються відповідно до вимог українського законодавства і міжнародних зобов'язань України щодо імплементації Регламенту (ЄС) №714/2009 про умови доступу до мережі для транскордонного обміну електроенергією.

"Укренерго" здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об'єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, але незабаром буде перетворена в закрите акціонерне товариство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА