18:59 23.04.2019

Банкіри розходяться в прогнозах облікової ставки

2 хв читати
Банкіри розходяться в прогнозах облікової ставки

Банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна", розходяться в прогнозах щодо облікової ставки

За оцінкою голови правління ПУМБ Сергія Черненка, НБУ в квітні може прийняти рішення про зниження облікової ставки.

"Рішення НБУ щодо облікової ставки 25 квітня залежатиме від тональності прогнозів щодо впливу монетарної політики на інфляцію. Ми, в ПУМБ, схиляємося більше до того, що має відбутися невелика корекція вниз", - сказав він.

Як зазначив банкір, поступове зниження інфляції, що спостерігається з 2018 року, формує очікування щодо зниження облікової ставки, проте є досить вагомі стримувальні фактори, серед яких можливе підвищення інфляційних ризиків.

Головний економіст Альфа-Банку Україна Олексій Блінов вважає, що НБУ проводитиме жорстку монетарну політику протягом усього 2019 року.

"За нашими оцінками, реальна облікова ставка перевищила 10% річних, що відповідає дуже жорсткій монетарній політиці та є абсолютним максимумом за всю історію режиму інфляційного таргетування в Україні. З одного боку, ми бачимо можливість невеликого зниження облікової ставки на 50 базисних пунктів найближчим часом . З іншого боку, ми не очікуємо, що номінальну облікову ставка в 2019 році буде опущено нижче 16% річних", - сказав він.

Водночас, за оцінкою начальника відділу із роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрія Приходька, зменшувати облікову ставку наразі досить ризиковано.

"У травні Україна має пройти пік платежів за зовнішнім боргом, коли доведеться виплатити за один місяць $2 млрд. У ситуації невизначеності щодо отримання фінансування МВФ внутрішній ринок держпаперів стає головним джерелом залучення фінансування. Для того, щоб активно підтримувати попит на ОВДП, потрібно тримати ставки на привабливому рівні, що безпосередньо прив'язаний до облікової ставки. Розглядати можливість зниження ставки можна буде після отримання траншу МВФ і проходження піку платежів за держборгом", - сказав він.

Скарбник банку "Форвард" Наталя Шишацька вважає, що НБУ в квітні збереже облікову ставку на рівні 18%

"Думаю, що облікова ставка не зміниться, оскільки немає передумов - курс (гривні) залишається стабільним, ліквідність системи на достатньому рівні", - сказала вона.

Як повідомлялося, НБУ 13 березня вчетверте вирішив залишити облікову ставку на рівні 18% річних. До цього центробанк шість разів підвищував вартість грошей: з 12,5% до 13,5% річних 27 жовтня 2017 року, потім до 14,5% річних з 15 грудня 2017 року, до 16% річних з 26 січня 2018 року, до 17% річних з 2 березня 2018 року, до 17,5% річних з 13 липня і до 18% річних з 7 вересня.

В останній раз центробанк знижував облікову ставку - до 12,5% з 13% річних - 26 травня 2017 року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА