12:31 24.04.2019

Гройсман очікує подальшого зниження цін на газ

2 хв читати
Гройсман очікує подальшого зниження цін на газ

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман очікує подальшого зниження цін на газ.

"Минулого засіданні уряду я сказав, що якщо "Нафтогаз" не зменшить ціни на газ через зниження ринкової ціни, то я запропоную українському уряду звільнити главу правління НАК "Нафтогаз". У понеділок "Нафтогаз України" заявив, що "Нафтогаз" мене почув...Я думаю, це не останнє зниження. Ринки показують зниження", - сказав В.Гройсман, відкриваючи засідання уряду в середу.

За його словами, це питання знято з порядку денного в діалозі з менеджментом "Нафтогазу".

"Але я хочу наголосити: перша епопея у нас була з контрактом, друге питання - з цінами на газ ... Третього разу не буде. Якщо менеджмент держкомпанії НАК "Нафтогаз України" не зрозуміє, що вони найняті державою для ефективного управління компанією ...то пояснення буде лише одне: зміна менеджменту "Нафтогазу", - зазначив прем'єр-міністр.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №867 від 19 жовтня 2018 року продовжив термін дії спецзобов'язань "Нафтогазу" продавати природний газ для потреб населення, релігійних організацій та виробників теплової енергії до 1 травня 2020 року, переглянувши формулу розрахунку ціни для продажу газу за PSO, (і підвищивши її на 23,5% - до 8,55 тис. грн за 1 тис. куб. м з ПДВ і витратами на транспортування і поставку), уряд вирішив підтримати теплопостачальні підприємства в умовах підвищення тарифу на газ, врегулювавши питання розрахунків ТКЕ і ТЕЦ із "Нафтогазом" за природний газ.

Водночас кон'юнктура на європейському ринку, що встановилася з весни, призвела до зниження ринкової ціни на газ нижче встановленого урядом для населення регуляторного рівня ціни.

Кабмін і НАК "Нафтогаз України" 22 квітня погодили зниження ціни природного газу для населення і теплової генерації з 1 травня 2019 року на 3,5% - до 8,247 тис. грн з 8,55 тис. грн. Однак досягнуті 22 квітня домовленості мають бути фіналізовані ухваленням відповідної постанови уряду.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА