20:00 25.04.2019

Глобальне потепління збільшило розрив між бідними і багатими країнами

2 хв читати
Глобальне потепління збільшило розрив між бідними і багатими країнами

Глобальне потепління посилює нерівність у розвитку між багатими і бідними країнами, вважають вчені зі Стенфордського університету.

Поступове підвищення температур протягом останніх 50 років, на думку дослідників, сприяло посиленню диспропорцій між бідними теплими країнами і багатшими, клімат в яких, зазвичай, холодніше. За відсутності глобального потепління розрив між країнами з найвищим і найнижчим ВВП на душу населення був би менше на 25%, йдеться в дослідженні.

"Країни, де дуже жарко, зазвичай демонструють більш повільне економічне зростання, тоді як у більш холодних країнах ВВП зростає більш активними темпами", - наводить MarketWatch слова одного з авторів дослідження - Ноа Діффенбау.

"Історичні дані явно показують, що в умовах не надто високих і не дуже низьких температур спостерігається більш активне зростання врожаю, а люди менше хворіють і продуктивніше працюють", - сказав Маршалл Берк, ще один автор дослідження.

У дослідженні наводиться список країн, на яких глобальне потепління негативно позначилося найбільшою мірою. На першій позиції знаходиться Судан, де ВВП на душу населення, на думку вчених, в період з 1961 до 2010 року міг би стати на 36% більше, якби не глобальне потепління.

Дослідники також перераховують ті країни, які отримали найбільшу вигоду з глобального потепління. На першому місці Норвегія, де додаткове зростання ВВП на душу населення за рахунок кліматичних факторів в період з 1961 до 2010 року склало 34%.

Дослідження не виявило "значного впливу" зміни температур на США, Китай і Японію, сказав Діффенбау. У цих країнах вплив потепління на ВВП на душу населення становить менше 1,5%.

"Клімат у декількох країнах з найбільшими економіками практично ідеальний для зростання ВВП", - додав Берк. При цьому він зазначив, що більш істотне потепління в майбутньому буде віддаляти ці країни від оптимального температурного показника.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА