07:17 26.04.2019

Україна призупинила транзит російської нафти до Європи

2 хв читати
Україна призупинила транзит російської нафти до Європи

АТ "Укртранснафта" вимушено припинила транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" о 21:43 четверга.

"Таке рішення компанія, зокрема, прийняла керуючись угодою про надання послуг з транспортування нафти територією України. Відповідно до умов цього договору, "Укртранснафта" має право зупинити прийом російської нафти, якщо сировина не відповідає якісним показникам. Усі матеріальні збитки покладаються на сторону, яка не дотрималась виконання своїх обов'язків", - йдеться в повідомленні "Укртранснафти".

Крім того, "Укртранснафта" вдалася до таких дій у зв'язку з відмовою прийому неякісної російської нафти на приймально-здавальних ділянках "Будковце" (Словаччина) і через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній ділянці нафти "Фенешлітке" (Угорщина).

В "Укртранснафті" не змогли назвати можливі терміни відновлення транзиту російської нафти, нагадавши, що обговорення ситуації операторами МН "Дружба" заплановано в полудень п'ятниці в Мінську.

За словами співрозмовника агентства "Інтерфакс-Україна" в компанії, європейські контрагенти вже заявили про неготовність приймати неякісну нафту. При цьому її зберігання "Укртранснафтою" в своєму резервуарному парку в Бродах напевно зашкодить обладнанню.

Як повідомлялося, концерн "Білнафтохім" увечері 19 квітня заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом з Росії. За даними концерну, вміст хлорорганічних сполук в надходить по нафтопроводу "Гомельтранснафта Дружба" нафти Urals перевищує "в десятки разів граничні показники за стандартом".

У зв'язку з цим обидва білоруських НПЗ - ВАТ "Мозирський НПЗ" (Гомельська обл.) і ВАТ "Нафтан" (Вітебська обл.) повідомили про загрозу пошкодження обладнання та майже на 50% скоротили обсяги нафтопереробки.

У зв'язку з цим Білорусь 23 квітня вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

"Гомельтранснафта Дружба" 24 квітня зупинило транзит "брудної" російської нафти в Європу після повідомлення оператора польської ділянки "Дружби" PERN про те, що НПЗ в Польщі і Німеччині не можуть приймати і переробляти нафту з такими показниками. О 22:00 за варшавським часом вони призупинили відбір, тобто припинили транспортування нафти в Польщу в пункті "Адамове" на невизначений термін.

За інформацією головного інженера "Гомельтранснафти Дружба" Андрія Вериго, "на заході нафтопровід від Мозиря в західну сторону повністю зупинений, засувки закриті". "Зберігається поставка нафти іншою гілкою в обсягах, необхідних для транзиту в напрямку України, це близько 40 тис. тонн на добу", - додав він.

Віце-прем'єр РФ Дмитро Козак підтвердив проблему з транзитом нафти через Білорусь нафтопроводом "Дружба", закликавши не політизувати ситуацію, оскільки це є технічною проблемою.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА