12:11 26.04.2019

НБУ збільшив до $20 млн у день плановий обсяг інтервенцій з купівлі валюти на міжбанку в II-III кв.-2019

2 хв читати
НБУ збільшив до $20 млн у день плановий обсяг інтервенцій з купівлі валюти на міжбанку в II-III кв.-2019

 Національний банк України (НБУ) збільшив до $20 млн у день плановий обсяг інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку в другому-третьому кварталах 2019 року, повідомляється на сайті НБУ.

"У II-III кварталах 2019 року Національний банк має намір купувати до $20 млн на день для нарощування міжнародних резервів. Це на $5 млн більше порівняно з кількісним індикатором, який діяв з лютого 2019 року", - наголошується в повідомленні.

За оцінкою НБУ, покупка до $20 млн на день не буде суттєво впливати на ситуацію на міжбанківському ринку.

"З початку року обсяг торгів на міжбанківському валютному ринку на тлі валютної лібералізації і зняття низки обмежень для бізнесу виріс майже на 40%. Це надає можливість Національному банку також збільшувати обсяг купівлі валюти, відчутно не впливаючи на динаміку курсу гривні, визначену фундаментальними економічними факторами", - наголошується в повідомленні.

Як зазначає регулятор, чиста купівля валюти центробанком на міжбанківському валютному ринку в січні-квітні 2019 року становила близько $900 млн. Водночас офіційний курс гривні з початку року зміцнився на 4%.

Здійснюючи міжбанківські інтервенції, Нацбанк дотримувався Стратегії валютних інтервенцій на 2016-2020 роки, зокрема не протидіяв фундаментальним тенденціям руху обмінного курсу гривні. НБУ не викуповував валюту в період коливань у бік знецінення гривні, а поповнював міжнародні резерви України лише за сприятливих умов на валютному ринку, коли пропозиція валюти перевищувала попит на неї.

НБУ з квітня 2018 року для підвищення прозорості монетарної політики щодо проведення інтервенцій на валютному ринку почав регулярно оголошувати обсяг інтервенцій з купівлі іноземної валюти для поповнення міжнародних резервів України. Плановий обсяг інтервенцій має виключно індикативний характер. Залежно від ситуації на ринку Нацбанк може зменшити обсяг валюти, що купується або взагалі відмовитися від її покупки.

Обсяг купівлі протягом дня може перевищувати оголошений обсяг, проте такі інтервенції проводитимуть для виконання інших завдань, передбачених Стратегією валютних інтервенцій Нацбанку на 2016-2020 роки, зокрема для згладжування значних коливань на валютному ринку.

Як наголошується в повідомленні, НБУ при проведенні інтервенцій продовжить мінімізувати власний вплив на процес ціноутворення на валютному ринку. Пріоритет надаватиметься тим формам інтервенцій, за якими Нацбанк не пропонує, а приймає запропоновану іншими учасниками валютного ринку ціну. Такими формами інтервенції є валютний аукціон та інтервенція за кращим курсом, зазначається в повідомленні.

Як зазначає регулятор, встановлення кількісних індикаторів для щоденних інтервенцій є важливим елементом режиму плаваючого обмінного курсу. За такого режиму Нацбанк не підтримує жодного значення обмінного курсу, а його присутність на валютному ринку обумовлена необхідністю нарощувати міжнародні резерви, згладжувати функціонування валютного ринку і підтримувати трансмісію ключової процентної ставки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА