13:42 29.04.2019

Україна і Польща в 2018 збільшили військові видатки, а Росія зменшила і залишила п'ятірку світових лідерів за витратами на оборону - доповідь SIPRI

3 хв читати
Україна і Польща в 2018 збільшили військові видатки, а Росія зменшила і залишила п'ятірку світових лідерів за витратами на оборону - доповідь SIPRI

Україна і Польща наростили військові витрати в 2018 році на 21% і на 8,9% відповідно, а Росія змешила на 3,5%, йдеться в понеділок у доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (СІПРІ, англ. SIPRI) від 29 квітня.

Згідно з доповіддю, військові витрати значно збільшили низка країн Центральної та Східної Європи. Так, Польща наростила видатки на оборону в 2018 році проти теперішніх 2017 роком на 8,9% - до $11,6 млрд, а Україна на 21% - до $4,8 млрд.

Витрати Росії на оборону в 2018 році зменшилися на 3,5% і становили $61,4 млрд, РФ опустилася на 6-е місце в рейтингу військових витрат.

Загалом у Східній Європі витрати зменшилися.

"Зростання військових витрат у Центральній і Східній Європі багато в чому пов'язане зі зростаючими уявленнями про загрози з боку Росії. Це відбулося незважаючи на те, що російські військові витрати за останні два роки скоротилися", - констатує старший науковий співробітник програми озброєнь і військових витрат СІПРІ Пітер Веземан.

Загалом військові витрати у світі в 2018 році зросли до $ 1,82 трлн, що на 2,6% більше, ніж роком раніше, йдеться в доповіді.

Військові витрати країн світу зростають другий рік поспіль і тепер, відзначають автори доповіді, досягли найвищого рівня з 1988 року. Водночас частка військових витрат у світовому ВВП знизилася порівняно з минулим роком. Так, в 2018 році військові витрати в світі склали 2,1% світового ВВП, а роком раніше - 2,2%.

"У 2018 році половина світових військових витрат припадала на США і Китай. Більш високий рівень світових військових витрат у 2018 році є головним чином результатом значного збільшення витрат у цих двох країнах", - зазначає науковий співробітник Програми озброєнь і військових витрат СІПРІ Нан Тьян.

Витрати США на оборону в 2018 році збільшилися вперше за сім років, додавши 4,6%. Зростання військових витрат Китаю спостерігається вже 24 роки поспіль, в 2018 році вони збільшилися на 5%.

Країни-члени НАТО в 2018 році витратили на оборону $963 млрд. Роком раніше витрати альянсу становили $900 млрд.

У 2018 році на 1,8% знизилися військові витрати в країнах Близького Сходу, про які у СІПРІ є дані. При цьому Саудівська Аравія стала рекордсменом серед країн зі скорочення військових витрат в абсолютному вираженні. Так, порівняно з 2017 роком країна скоротила військові витрати на $4,6 млрд. Туреччина, навпаки, збільшувала військові витрати в 2018 році і стала лідером серед топ-15 країн з військових витрат в прирості витрат у процентному вираженні. Так, військові витрати Туреччини в 2018 році збільшилися на 24% - до $19 млрд.

Військові витрати в країнах Африки скоротилися в 2018 році на 8,4%. Військові витрати в африканських країнах скорочуються з 2014 року. Істотно скоротилися військові витрати в Алжирі (-6,1%), Анголі (-18%) і Судані (-49%).

При підрахунку військових витрат країн світу СІПРІ враховує, зокрема, такі показники, як витрати на озброєння, на зарплати військовим, військове будівництво та на науково-дослідну роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА