19:57 29.04.2019

Гонтарева - Зеленському: реформи можна розгорнути назад, і це найбільший виклик в Україні

2 хв читати
Гонтарева - Зеленському: реформи можна розгорнути назад, і це найбільший виклик в Україні

Екс-глава Національного банку України Валерія Гонтарева порадила новообраному президенту Володимиру Зеленському звернути увагу на брак верховенства права в Україні і необхідність збереження досягнень з очищення банківського сектора і макроекономічної стабілізації.

В.Гонтарева в інтерв'ю програмі "Голос Америки" зазначила, що одне з її найважливіших рішень на посаді керівника НБУ - націоналізація ПриватБанку в 2016 році - була необхідним кроком, який підтримали провідні міжнародні фінансові установи.

Спроби одного з колишніх власників банку - бізнесмена Ігоря Коломойського, оскаржити націоналізацію ПриватБанку в судах В.Гонтарева назвала "свавіллям" і "неподобством".

Вона вказала, що один з нинішніх радників новообраного президента В.Зеленського, колишній міністр фінансів Олександр Данилюк знає, що ПриватБанк був під загрозою банкрутства, і також підтримав націоналізацію, щоб врятувати гроші українських вкладників.

"ПриватБанк був одним із найважчих завдань, тому що він був найбільшим банком України: 33% усіх депозитів населення, 20 млн клієнтів, включаючи пенсіонерів, студентів - це незахищене населення. Можна собі тільки уявити, що це могло бути. Це був би економічний і фінансовий колапс в Україні", - зазначила В.Гонтарева.

Вона нагадала, що український уряд домагається від Коломойського відшкодування близько 5 млрд дол., а бізнесмен заперечує в українських судах, а також в Лондонському суді обвинувачення, що з банку були незаконно виведені багатомільярдні суми.

В.Гонтарева також розповіла, що на початку її роботи в НБУ в 2014 році стан української фінансової системи можна було описати як "колапс і перфектний шторм", а потім почалися бойові дії, і Україна втратила 10% своєї території.

"Я вам можу сказати, що всі реформи за той час були здійснені. Ми перейшли на гнучкий валютний курс. Ми ввели нову фінансову політику щодо інфляції. Ми розчистили банківський сектор. Ми реформували центральний банк у потужну інституцію", - підкреслила вона.

Тепер, на думку В.Гонтаревої, "на макроекономічному рівні все в порядку", але проблема в тому, що "в Україні немає верховенства закону, немає законів, їх ніхто не виконує".

Екс-глава НБУ застерегла новообраного президента України Володимира Зеленського: "Це все (реформи) можна розгорнути назад, і це - найбільший виклик в Україні. Які пропозиції надати пану Зеленському, я не знаю, тому що якщо цього не було зроблено досі, то мені важко сказати, що він може зробити сьогодні".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА