14:14 30.04.2019

У трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі накопичилося 5 млн тонн "брудної" нафти

2 хв читати
У трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі накопичилося 5 млн тонн "брудної" нафти

Загальний обсяг некондиційної російської нафти з високим вмістом хлорорганіки, що скупчилася в трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі, оцінюється в 5 млн тонн, заявив журналістам у Гомелі у вівторок перший заступник генерального директора - головний інженер ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" Андрій Веріго.

"За попередньою оцінкою, загальний обсяг нафти, що не відповідає параметрам якості, в трубопроводах Росії, Білорусі, України та Польщі становив приблизно 5 млн тонн", - сказав А.Веріго, якого цитує агентство БелТА.

Як повідомлялося, за оцінкою концерну "Білнафтохім", в трубопроводах на території Білорусі накопичилося понад 1 млн тонн непридатної для переробки нафти з підвищеним вмістом хлорорганіки.

Питання подальшого використання, транспортування або утилізації неякісної нафти обговорювалися, зокрема 29-30 квітня на переговорах концерну "Білнафтохім" із Міненерго РФ і російськими компаніями-постачальниками. Про підсумки переговорів поки що не повідомляється.

Проблеми з якістю російської нафти були зафіксовані концерном "Білнафтохім" увечері 19 квітня. За даними концерну, вміст хлорорганічних сполук у що надходить нафтопроводом "Дружба" нафти Urals перевищував у десятки разів граничні значення за стандартом. За даними оператора польської ділянки нафтопроводу "Дружба" PERN вміст органічних хлоридів у російській нафті перевищив 300 мг/кг (ppm) за допустимої концентрації в 10 мг/кг (ppm).

У зв'язку з цим обидва білоруських НПЗ - ВАТ "Мозирський НПЗ" (Гомельська область) і ВАТ "Нафтан" (Вітебська область) - повідомили про загрозу пошкодження обладнання і майже на 50% скоротили обсяги нафтопереробки. Одночасно Білорусь зупинила транзит російської нафти в Європу в напрямку Польщі на вимогу PERN.

Через день український оператор південної ділянки "Дружби" через скарги споживачів на якість нафти зупинив транзит у напрямку Угорщини та Словаччини.

Міненерго Росії підтвердило факт забруднення російської нафти діхлоретаном - токсичною речовиною, що використовується як розчинник жирів і парафінів і має сильні корозійні властивості. За даними "Транснафти", забруднення сталося на ділянці Самара-Унеча. При Міненерго РФ створено комісію з розслідування ситуації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА