11:10 02.05.2019

Міністр фінансів та економіки Аджарії: Ми зацікавлені в цілорічному авіасполученні з Україною

4 хв читати
Міністр фінансів та економіки Аджарії: Ми зацікавлені в цілорічному авіасполученні з Україною

Аджарія зацікавлена в розвитку цілорічного авіасполучення з Україною, сподівається на збільшення туристичного потоку на нові курорти регіону, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" міністр фінансів та економіки Аджарії (Грузія) Джаба Путкарадзе.

"Туризм - одна з основних галузей економіки, яка розвивається в Аджарії. У 2018 році у нас було майже 2 млн візитерів-іноземців, це на 16% більше, ніж роком раніше. За останні чотири-п'ять років у нас намічається тенденція стабільного зростання візитерів на 15-20% у середньому щорічно", - сказав він.

"Аеропорт у Батумі було передано в управління приватній компанії-оператору. На сьогодні залучення перевізників перебуває у сфері її компетенції, але ми дуже хотіли б, щоб кількість авіакомпаній, які літають до Батумі, збільшувалася. Сподіваємося, що в цьому сезоні аеропорт працюватиме з достатнім завантаженням. Думаю, кількість рейсів з України також зросте", - сказав він.

Коментуючи перспективи відновлення цілорічного авіасполучення між Україною і Батумі, Д.Путкарадзе, сказав, що уряд Аджарії "намагається використовувати всі можливості, щоб Батумі було цілорічним напрямком".

За його словами, зокрема, Аджарія визначила 16 пріоритетних країн, до яких входить й Україна, де уряд Аджарії активно проводить маркетингові заходи і популяризує масовий туризм.

Водночас, за словами міністра, Аджарія прагне диверсифікувати основні напрями розвитку туризму і розвивати проекти, здатні залучити не лише масових туристів, а й створювати унікальний туристичний продукт, який приверне більше платоспроможних туристів.

"Досі ми розвивали масовий туризм, отримали постійне зростання кількості візитерів. Але ми приходимо до ідеї, що, крім масового туризму, нам потрібно диверсифікуватися. Ми хочемо, щоб до Аджарії приїжджали більш платоспроможні туристи", - сказав він.

Міністр також повідомив про плани Аджарії розширити "сезон і географію туризму, щоб туристи приїжджали не лише влітку в три-чотири добре відомих місця". Зокрема, активно розвивається спортивний туризм, екотуризм, корпоративний, бізнес-туризм.

"З цих чотирьох напрямів найвищий потенціал має спортивний туризм, коли до Аджарії приїжджають на збори, на інтенсивні тренування спортивні команди та спортсмени на два-три тижні", - сказав міністр.

За його словами, наразі в Батумі здійснюється будівництво великих спортивних об'єктів, зокрема, стадіон і спортивна арена, створюється спортивна інфраструктура. "Для нас як для міністерства важливо, щоб ці об'єкти приносили дохід. Ми вважаємо, що спортивний туризм - це якраз той напрям, який дасть змогу принести дохід і поліпшити економічний стан регіону", - сказав він.

Д.Путкарадзе звернув увагу на те, що нині в республіці також розвивається туризм, пов'язаний з оздоровленням та реабілітацією - wellness і spa-напрям.

"Ці напрями активно розвиваються в Кобулеті. Наразі є кілька проектів таких об'єктів у Кобулеті. Що важливо: в таких проектах беруть участь і міжнародні інвестори. Ми вже визначили кілька локацій, де є джерела мінеральної води і лікувальних грязей, і бачимо інтерес інвесторів до цих проектів", - сказав він.

Д.Путкарадзе також повідомив, що Аджарія має намір сформувати для іноземних туристів пакетну пропозицію, що поєднує відпочинок на морі та в горах з оздоровчими процедурами.

За його словами, нині в Аджарії реалізується проект будівництва курорту Годердзі, де на території близько 200 га буде реалізовано близько 20 інвестиційних проектів будівництва рекреаційних та оздоровчих об'єктів.

"Ми розробили план розвитку цього курорту, визначили, де які об'єкти можуть бути побудовані, які у них будуть характеристики і призначення: котеджі, готелі, ресторани та ін. Під кожен об'єкт виділено земельну ділянку. Отже, ми отримуємо не просто ділянки, а інвестиційні проекти. Наразі практично всі ділянки на цьому курорті продано", - сказав він.

Міністр наголосив, що вся забудова на курорті жорстко регламентована планом розвитку курорту.

"Для реалізації цих проектів є дуже важливою хороша дорога і комунікації. Вже цієї весни почали будувати дорогу і проводити газ, прокладати водопостачання. Це дуже дорогий проект, який ми реалізуємо спільно з Міністерством інфраструктури Грузії із залученням державного бюджету. Крім того, активно залучаємо для цих проектів гранти міжнародних інституцій, довгострокові кредити. Всі ці ресурси, а також кошти місцевого бюджету, максимально спрямовуємо на інфраструктуру", - сказав він.

Коментуючи значення зв'язків Аджарії з Україною, Д.Путкарадзе зазначив: "Україна - це один з найважливіших стратегічних партнерів Грузії".

"Ми намагаємося, щоб співпраця розвивалася. Вже є українські інвестори, які дуже активно будують у Годердзі, володіють декількома земельними ділянками, реалізують там проекти", - сказав він.

Як повідомлялося, кількість українських туристів, що відвідали Аджарію в 2018 році, зросла на 44,2% порівняно з 2017 роком - до 45,849 тис. осіб.

Загалом за рік Аджарію відвідали 1,552 млн іноземних туристів, що на 18,7 більше, ніж роком раніше, і близько 379 тис. нетуристичних візитерів. При цьому кількість нетуристичних візитерів залишається фактично стабільною.

Департамент туризму і курортів Аджарії очікує зростання турпотоку на гірськолижний курорт Годердзі, який наразі приймає близько 20 тис. туристів у сезон, а після реалізації низки інвестпроектів зможе приймати до 7 тис. туристів щодня.

Як повідомлялося з посиланням на дані Національного банку Грузії, в 2018 році доходи від туризму в країні збільшилися на 18%.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА