12:05 02.05.2019

Прокачування російської нафти територією Білорусі планується відновити 2 травня в середині дня

3 хв читати
Прокачування російської нафти територією Білорусі планується відновити 2 травня в середині дня

Прокачування російської нафти територією Білорусі планується відновити 2 травня після 12:00, поки що нафта південною гілкою нафтопроводу "Дружба" до республіки не надходить, повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" перший заступник генерального директора - головний інженер ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" Андрій Веріго.

"Поки що нафта на територію Білорусі не надходить. Відновлення прокачування очікується сьогодні в обід, після 12 години", - сказав А.Веріго.

"Всі працюють за планом. Всі сторони працюють строго за графіком, усі дотримуються раніше досягнутих домовленостей", - додав він.

Як повідомлялося, "Гомельтранснафта Дружба" (південна гілка нафтопроводу "Дружба") вранці 30 квітня повністю зупинила прийом нафти з Росії з метою витіснення неякісної нафти з російської ділянки нафтопроводу "Дружба". Відновлення прокачування планується після завершення витіснення неякісної нафти.

Раніше в концерні "Білнафтохім" очікували, що "чиста" нафта з РФ прийде на територію республіки до опівночі 2 травня, а до 4 травня нафта дійде до Мозирського НПЗ. Міненерго РФ 30 квітня повідомило, що "чиста" нафта може дійти до Мозиря 3-4 травня, до порту Усть-Луга - 7 травня.

За прогнозом "Гомельтранснафта Дружба", відновлення транзиту російської нафти територією Білорусі до Європи із завантаженням на рівні 60-65% очікується 10-11 травня.

Прокачування якісної нафти від російської ЛВДС "Унеча" в сторону білорусько-російського кордону і ЛВДС "Мозир" розпочалося 29 квітня о 17:40 слідом за розділовим снарядом. Після початку прокачування чистої нафти було витіснення неякісної нафти з російської і білоруської ділянок нафтопроводу "Дружба". Передбачається витіснення неякісної нафти в обсязі близько 50 тис. тонн із російської ділянки в резервуарний парк ЛВДС "Унеча". З білоруської ділянки від кордону з РФ забруднена нафта в кількості понад 120 тис. тонн буде витіснена в резервуарний парк ЛВДС "Мозир".

Голова "Транснафти" Микола Токарєв 30 квітня під час доповіді президенту РФ повідомляв, що некондиційну нафту вивозитимуть із Білорусі залізницею. у "Білнафтохімі" повідомляли, що на території республіки накопичилося понад 1 млн тонн неякісної нафти.

Концерн "Білнафтохім" увечері 19 квітня заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом із Росії. За даними концерну, вміст хлорорганічних сполук у нафті Urals, що надходить нафтопроводом "Гомельтранснафта Дружба", перевищував "у десятки разів граничні значення за стандартом".

З огляду на це обидва білоруських НПЗ - Мозирський і "Нафтан" - повідомили про загрозу пошкодження обладнання та майже на 50% скоротили обсяги нафтопереробки.

Міненерго Росії підтвердило факт забруднення російської нафти дихлоретаном - токсичною речовиною, що використовується як розчинник жирів і парафінів і має сильні корозійні властивості.

Білорусь із 23 квітня вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, в Польщу і країни Балтії через надходження неякісної російської нафти.

Пізно ввечері 24 квітня ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" зупинило транзит "брудної" російської нафти до Європи після повідомлення оператора польської ділянки "Дружби" PERN про те, що НПЗ у Польщі та Німеччині не можуть приймати та переробляти нафту з такими показниками.

25 квітня стало відомо про припинення транзиту російської нафти до Європи нафтопроводом Мозир - Броди.

26 квітня в Мінську відбулися переговори з партнерами з Білорусі, Польщі та України про погіршення якості російської нафти, з російського боку в зустрічі брали участь представники міністерства енергетики РФ, "Транснафти" і "РЗ". Переговори продовжилися 29-30 квітня в Москві.

За результатами переговорів ухвалено узгоджені рішення щодо реалізації спеціальних технологічних заходів для усунення наслідків інциденту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА