20:06 02.05.2019

НБУ в кінці квітня перерахував до держбюджету 47,6 млрд грн

2 хв читати
НБУ в кінці квітня перерахував до держбюджету 47,6 млрд грн

Національний банк України (НБУ) в останні дні квітня перерахував до державного бюджету частину прибутку за 2018 рік у розмірі 47,6 млрд грн з 64,878 млрд грн, які він повинен перерахувати протягом усього цього року, йдеться в звітності Держказначейства в четвер.

Відомство нагадує, що минулого року НБУ також почав платежі до держбюджету в квітні, проте тоді перший транш склав 15 млрд грн.

Пізніше, у травні минулого року, центробанк направив до держбюджету 17 млрд грн, в червні -6 млрд грн і в серпні - останні 6,61 млрд грн, що сумарно дало 44,6 млрд грн при закладених в держбюджеті минулого року 50,55 млрд грн.

Нацбанк 23 квітня повідомив, що погодить з Мінфіном графік перерахування до держбюджету цього року 64,878 млрд грн, проте дотепер цей графік не оголошувався.

Без додаткових виплат Нацбанку доходи держбюджету в квітні цього року дорівнювали б його доходам за квітень минулого. Завдяки НБУ держбюджет у минулому місяці отримав 111,94 млрд грн, що виявилося все одно на 4,1% менше плану.

Платіж НБУ зумовив рекордні для початку травня залишки на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) - 36,85 млрд грн, що більше в 2,5 рази показника на початок квітня.

Міністр фінансів Оксана Маркарова в коментарях до посту координатора експертної платформи НБУ Андрія Блінова в Facebook зазначила, що рекордний обсяг залишків на ЄКР пов'язаний не тільки з траншем НБУ. За її словами, Мінфін виконує план із запозичень, не чекаючи другої половини року і оперативно заміщаючи приватизацію, яка мала б поповнити держбюджет уже в першому кварталі, але так і не відбулася.

"Дохід від НБУ - це запланований дохід, отриманий відповідно до розпису в квітні в сумі, що відповідає закладеній в бюджет. Тому нічого рекордного немає. Просто виконуємо нормально свою роботу. Це ілюстрація нормального управління ліквідністю", - підкреслила глава Мінфіну.

Як повідомлялося, в держбюджеті-2019 надходження від НБУ були заплановані в розмірі 47,6 млрд грн. Однак в реальності вони виявилися істотно вищими, так як включали обумовлений зміною облікової політики в частині обліку курсових різниць за операціями в іноземній валюті, монетарного золота і банківських металах одноразовий ефект, який у результаті перерахунку за період 2012-2017рр склав 22,01 млрд грн.

На травень припадають пікові виплати за держборгом, які Мінфін у квітні оцінював у 77,8 млрд грн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА