12:05 03.05.2019

Рада ОРЕ просить Гройсмана сприяти розгляду Кабміном проблемних питань діяльності "Укрінтеренерго"

2 хв читати
Рада ОРЕ просить Гройсмана сприяти розгляду Кабміном проблемних питань діяльності "Укрінтеренерго"

 Рада оптового ринку електроенергії (ОРЕ) звернулася до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням ініціювати розгляд Кабінетом Міністрів питання про зниження нормативу відрахування дивідендів до держбюджету для держпідприємства "Укрінтеренерго" (що є постачальником "останньої надії" - ПОН) із 75% до 30%.

Таке рішення ухвалено на засіданні Ради ОРЕ наприкінці квітня, повідомляється на сайті ДП "Енергоринок".

Відповідний проект постанови уряду підготувало Міністерство енергетики та вугільної промисловості, але його понад місяць погоджує Міністерство фінансів, йдеться в листі Ради ОРЕ до В.Гройсмана.

За даними "Укрінтеренерго", наведеними у зверненні, в першому кварталі 2019 року підприємство накопичило борг перед ДП "Енергоринок" у розмірі 720 млн грн. Іще 150 млн грн воно заборгувало операторам системи розподілу. Зобов'язання зі сплати податків, що виникли за підсумками роботи ПОН, сягнули 385 млн грн.

До низького рівня розрахунків за е/е "Укрінтеренерго" призвели неплатежі його споживачів. "Нездатність "Укрінтеренерго" виконувати функції ПОН, обумовлена дефіцитом обігових коштів, призведе до негативних наслідків для всіх учасників ринку е/е", - наголошується в листі Ради ОРЕ до прем'єр-міністра.

З огляду на це рада пропонує знизити фінансове навантаження на держпідприємство, скоротивши норматив відрахування дивідендів. Окрім цього, рада також просить Кабінет Міністрів розглянути питання виділення Міністерству регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства коштів для оплати спожитої е/е комунальними підприємствами "Вода Донбасу" (його борг у січні-березні 2019 року становив 269 млн грн) та "Аульський водовід" (борг 37 млн грн).

Як повідомлялося, з 1 січня 2019 року в Україні введено нові правила роботи на роздрібному ринку е/е. Обленерго розділені на операторів системи розподілу (ОСР) і постачальників. Усі непобутові споживачі мають укласти нові угоди на розподіл і постачання. Ті, хто не зміг укласти договір із постачальником, перейшли на споживання е/е від постачальника "останньої надії" на умові акцептованого постачання. Дозволений період перебування на постачанні у ПОН - 90 днів. Значну частку споживачів, що перейшли до "Укрінтеренерго", становили водопостачальні та вуглевидобувні підприємства. Від початку поточного року Кабінет Міністрів виділив 400 млн грн із держбюджету для оплати е/е вугільними держшахтами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА