19:32 03.05.2019

"Укроборонпром": концерн не є розпорядником бюджетних коштів

3 хв читати
"Укроборонпром": концерн не є розпорядником бюджетних коштів

У держконцерні "Укроборонпром" уточнюють, що концерн не виступає розпорядником бюджетних коштів і розцінюють озвучені ЗМІ обвинувачення в самовільному розподілі передбачених у держбюджеті-2019 по лінії спецфонду 2,8 млрд грн для поповнення його статутного капіталу між підприємствами держконцерну, які готуються до приватизації, як "черговий приклад некомпетентності від творців псевдоновин".

"План використання бюджетних коштів розробляється Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), який затверджується розпорядженням Кабінету Міністрів України. "Укроборонпром "не є розпорядником бюджетних коштів", - підкреслюється в поширеній заяві прес-служби держконцерну в п'ятницю.

У зв'язку з цим в держконцерні акцентують, що передбачені в 2019 році в держбюджеті 2,8 млрд грн на поповнення ДК "Укроборонпрому", повинні бути профінансовані по лінії спецфонду, який наповнюється не за рахунок платників податків, а за рахунок іноземних партнерів України в ОПК.

"Укроборонпром" запропонував своє бачення використання коштів, спираючись на затверджені програми розвитку підприємств або цілих галузей оборонної промисловості. Але відповідне рішення Кабміном поки не прийнято", - підкреслюється в заяві.

За даними прес-служби, відповідно до проекту документа, значна кількість коштів може бути спрямована на розвиток авіабудівної промисловості, що передбачено стратегією розвитку галузі, схваленої Кабінетом міністрів.

"Це дозволить оновити виробничі потужності авіабудівних підприємств "Укроборонпрому", а також здійснити розробку і підготовку до серійного виробництва нових зразків авіаційної техніки для ЗСУ. Водночас, відповідно до розробленого "Укроборонпромом" проекту, частину коштів запропоновано направити на підприємства згідно цільових оборонних програм, які передбачають серійне виробництво нових видів озброєння і військової техніки", - зазначає прес-служба.

Як уточнюється в заяві, "Укроборонпром", зокрема, запропонував профінансувати: розробку сучасних систем розвідки і управління артилерією на вхідних до держконцерну ДП "Львівський завод "ЛОРТА"; створення замкнутого циклу виробництва автоматичних гармат на "НТК "ЗТМ" і ДП "КБ Артозброєння"; відновлення виробництва артилерійських порохів на КП "Шосткінський завод "Зірка".

Крім того, частину коштів запропоновано направити на підвищення соцзабезпечення працівників оборонних заводів і ліквідацію боргів із заробітної плати на підприємствах, що накопичилася через відсутність стабільних держзамовлень за останні десятиліття. Зокрема, додаткові фінансові надходження планується направити на "Миколаївський суднобудівний завод", якому вже виділено на ці потреби в 2018 році понад 36 млн грн, уточнює прес-служба.

Як підкреслюється в заяві, в запропонованому держконцерном плані використання бюджетних коштів відсутні підприємства, що передаються Фонду держмайна України для подальшої приватизації.

Відповідно до програми реформування і розвитку ОПК, затвердженої Кабінетом Міністрів, ФДМУ передаються тільки ті підприємства держконцерну, які не випускають на сьогоднішній день оборонну продукцію. Згідно з чинним законодавством, держконцерн подає ФДМУ пропозиції щодо переліку цих підприємств, а ФДМУ проводить їх повну оцінку і приймає рішення щодо приватизації, резюмується в заяві.

У п'ятницю низка ЗМІ з посиланням на дані проекту Merlin, поширили інформацію про порушення "Укроборонпромом" бюджетного законодавства і самовільний розподіл між підприємствами держконцерну, що готуються до приватизації, 2,8 млрд грн, передбачених у 2019 році в держбюджеті на поповнення його статутного капіталу.

Відповідно до прийнятого ВР у червні 2011 року закону України, "Укроборонпром", до складу якого сьогодні входять близько 100 підприємств українського ОПК, включно з держкомпанією "Укспецекспорт" і її дочірніми підприємствами, спільно з урядом в особі уповноваженого органу МЕРТ, який забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

24 квітня уряд України на своєму засіданні прийняв рішення про наділення МЕРТ повноваженнями центрального органу виконавчої влади (ЦІОВ) з формування і реалізації державної військово-промислової політики, створення якої передбачено прийнятим в 2018 році новим базовим законом "Про національну безпеку України". У червні минулого року Верховна Рада відхилила пропозиції закріпити в цьому законі створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу з питань ОПК.

З 2016 року на МЕРТ покладено функції держзамовника зі створення нових та нарощування наявних виробничих потужностей в ОПК. У березні 2018 року указом президента заступник міністра МЕРТ Юрій Бровченко призначений главою міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА