20:39 03.05.2019

Зростання ВВП України в I кв.-2019 уповільнилося до 2,4%, держборг впав нижче 60% ВВП

2 хв читати
Зростання ВВП України в I кв.-2019 уповільнилося до 2,4%, держборг впав нижче 60% ВВП

Зростання реального ВВП в Україні в першому кварталі 2019 року стосовно до аналогічного періоду минулого року сповільнилося до 2,4% у порівнянні з 3,5% у четвертому кварталі 2018 року і 3,3% - загалом за 2018 рік , таку оцінку Національний банк України наводить в інфляційному звіті в п'ятницю.

"Очікувано зменшився внесок від зростання в сільському господарстві через вичерпання ефекту рекордного врожаю ... Крім того, ослабли показники промисловості: як в енергетичному секторі (через теплу погоду цього року в порівнянні з попереднім), так і в окремих видах переробної промисловості", - пояснює НБУ.

Зокрема, істотне падіння в хімічній промисловості тривало протягом більшої частини кварталу, перш за все на тлі ремонтно-відновлювальних робіт на окремих заводах, вказує центробанк.

"Введення Росією в кінці 2018 року заборони на ввезення окремих видів машинобудівної продукції було одним з факторів подальшого падіння обсягів виробництва у машинобудівній галузі", - йдеться в звіті.

Згідно з ним, темпи зростання металургійного сектора хоч і помітно прискорилися в березні (на тлі завершення запланованих ремонтних робіт на кількох великих підприємствах ГМК), за результатами I кварталу 2019 року були близькі до нуля.

"Не дивлячись на деяке уповільнення, основним фактором економічного зростання залишився внутрішній попит (перш за все споживання домогосподарств і інвестиційна діяльність підприємств)", - підкреслює НБУ.

На його думку, щодо подальшого стійкого нарощування споживчого попиту свідчило прискорення зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту, які підтримувалися стійким збільшенням реальних заробітних плат і пенсійних виплат.

"Прискорилося зростання в будівництві, що, з одного боку, значною мірою обумовлене сприятливими погодними умовами цього року в порівнянні з попереднім, а з іншого - може свідчити про стійкий інвестиційний попит", - додав Нацбанк.

У звіті регулятор уперше оцінив вплив погодних умов на економічне зростання. Зокрема, на його думку, в лютому і березні цього року погодні умови зробили значний позитивний внесок у зростання обсягів виконання будівельних робіт, проте внесли більший негативний внесок у показники енергетики. "В результаті в цілому внесок погодних умов в ІВБГ (індекс виробництва базових галузей - ІФ) за I квартал 2019 був негативним, але незначним - 0,2 процентних пункту", - вказав НБУ.

Центробанк також зазначив, що завдяки збереженню позитивного первинного сальдо бюджету і зміцненню гривні державний і гарантований державою борг станом на кінець березня 2019 опустився нижче 60% ВВП уперше з 2014 року - до 59% ВВП.

Як повідомлялося, в кінці квітня НБУ підтвердив прогноз зростання ВВП на 2019-2021 роки. Згідно його очікувань, цього році він сповільниться до 2,5%, а в 2020-2021 роках прискориться відповідно до 2,9% і 3,7%.

 

 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА