13:12 06.05.2019

"Укртранснафта" розпочала виплати БНК за спором щодо прокачування нафти

2 хв читати
"Укртранснафта" розпочала виплати БНК за спором щодо прокачування нафти

АТ "Укртранснафта" (УТН), що є оператором нафтотранспортної системи, розпочало виплати ЗАТ "Білоруська нафтова компанія" (БНК, трейдер білоруських НПЗ) у рамках спору щодо прокачування нафти у 2011-2012 роках за маршрутом Південний-Броди-Мозир, заплатило білоруській компанії $1,37 млн, свідчать дані в річному звіті УТН за 2018 рік, оприлюднені на сайті компанії.

"У виконання рішення Міжнародного арбітражного суду при Білоруській ТПП, враховуючи постанову Верховного Суду України, було сплачено ЗАТ "Білоруська нафтова компанія" $1,37 млн", - йдеться в тексті звіту.

Як повідомлялося, БНК у 2011-2012 роках мала поставити не менше ніж 8 млн тонн нафти (по 4 млн тонн на рік) марки Azeri Light на морський нафтовий термінал (МНТ) "Південний" для подальшого прокачування цієї нафти на Мозирський НПЗ за маршрутом Південний-Броди-Мозир у режимі "качай або плати". Із запланованих 4 млн тонн у 2011 році поставлено і прокачано було лише близько 0,9 млн тонн. При цьому було додатково підписано договір компенсації якісних втрат, оскільки "БНК" постачала в "Південний" Azeri Light, а в Мозирі з нафтопроводу витіснялася нафта Urals, яка є дешевшим сортом нафти.

У лютому 2016 року стало відомо, що "Укртранснафта" звернулася до Міжнародного арбітражного суду Білорусі для вирішення спірних питань із компанією "БНК". 1 вересня 2017 року МАС ухвалив рішення стягнути з БНК $24,021 млн компенсації за невикористані обсяги транспортування згідно з контрактною умовою "качай або плати", а з "Укртранснафти" - $31,878 млн компенсації за зміну якості нафти. За підсумками взаємозаліку БНК виграло в суді у "Укртранснафти" $7,857 млн.

БНК 8 лютого 2018 року подала заяву до Апеляційного суду Києва на отримання дозволу для виконання рішення білоруського арбітражу. У квітні 2018 року апеляція підтвердила рішення МАС, проте "Укртранснафта" звернулася до українського Верховного Суду, який за підсумками розгляду справи підтвердив правомірність стягнення $7,857 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА