14:26 06.05.2019

Рішення судів про націоналізацію ПриватБанку загрожують розпочатому циклу пом'якшення монетарної політики - НБУ

2 хв читати
Рішення судів про націоналізацію ПриватБанку загрожують розпочатому циклу пом'якшення монетарної політики - НБУ

Комітет з монетарної політики (КМП) Нацбанку України заявив про появу нових істотних ризиків - судових рішень про неправомірність націоналізації ПриватБанку і нових позовів його екс-власників, які створюють загрози фінансовій стабільності, зокрема можуть дискредитувати заходи щодо забезпечення стабільності, прозорості та ефективності банківської системи.

"Крім того, в умовах політичної невизначеності актуальним залишається також ризик для збереження незалежності Національного банку, яка є фундаментом для посилення довіри бізнесу та населення до рішень з монетарної політики і банківського нагляду", - йдеться в підсумках дискусії членів КМП щодо рівня облікової ставки від 24 квітня, оприлюднених на сайті центробанку в понеділок.

На їхню думку, зазначені ризики в разі їх реалізації можуть мати масштабні наслідки, оскільки загрожують припиненням підтримки з боку міжнародних партнерів та ускладненням доступу до фінансових ресурсів на тлі пікових виплат за державним боргом.

Водночас більшість членів КМП (8 із 9 осіб) зауважила, що реалізація таких ризиків є форс-мажором і не входить до базового макроекономічного сценарію, який передбачає поступове пом'якшення монетарної політики.

"Натомість за збільшення ймовірності їх реалізації Національний банк повинен буде відповідно реагувати, зокрема монетарними інструментами", - йдеться в повідомленні.

У ньому уточнюється, що один член КМП висловлювався проти зниження ставки до 17,5% річних на користь збереження її на рівні 18,0% річних. На його думку, за наявності ризиків для фінансової стабільності розпочинати пом'якшення монетарної політики завчасно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА