19:15 07.05.2019

Венесуела скасовує обмеження на операції з іноземною валютою, що діяли 16 років

2 хв читати
Венесуела скасовує обмеження на операції з іноземною валютою, що діяли 16 років

Венесуела скасовує обмеження на банківські операції з іноземною валютою, що діяли з 2003 року, для громадян і компаній, повідомляє агентство Bloomberg.

Цей крок, який свідчить про поступову відмову Каракаса від складної мережі заходів фінансового контролю, є занадто незначним і запізнілим у країні, де відзначається гіперінфляція і важкий економічний спад, зазначають експерти.

Із вівторка приватні особи та компанії у Венесуелі зможуть купувати і продавати іноземну валюту в приватних і державних банках країни, і середній курс за підсумками кожного дня центробанк публікуватиме як офіційний курс.

Цей крок, як очікується, дасть змогу спростити торгівлю іноземною валютою і дасть громадянам країни можливість захистити свої заощадження від гіперінфляції.

Рішення про зняття обмежень на операції з іноземною валютою уряд Венесуели ухвалив після зустрічей президента центробанку Каліксто Ортегі, а також представників економічних і банківських відомств із представниками банків, зазначають джерела.

Обмеження запровадив у 2003 році президент Венесуели, цю посаду обіймав тоді Уго Чавес. Контроль транзакцій з іноземною валютою створив безліч можливостей для здійснення вигідних операцій державними чиновниками, що підживлювало корупцію.

Нині різниця між офіційним курсом болівара та курсом нацвалюти на чорному ринку зійшла нанівець, і багато транзакцій усередині країни здійснюється в доларах або з використанням зарубіжних банківських карток.

"Це важливий крок, який стане ковтком повітря для компаній, але не більше того", - зазначає директор консалтингової компанії Ecoanalitica в Каракасі Асдрубал Олівейрос. Його наслідки для економіки будуть обмеженими, оскільки є серйозніші проблеми, що стримують ринок іноземної валюти, вважає експерт.

З урахуванням того, що валютні резерви Венесуели становлять лише $8,5 млрд, і значна їхня частина припадає на золоті зливки, влада країни, ймовірно, не зможе задовольнити попит на долари з боку приватного сектора і фізичних осіб, зазначають економісти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА