19:48 09.05.2019

Чергові переговори з РФ про локалізацію некондиційної нафти з нафтопроводу "Дружба" відбудуться 14 травня

3 хв читати
Чергові переговори з РФ про локалізацію некондиційної нафти з нафтопроводу "Дружба" відбудуться 14 травня

Черговий раунд переговорів з Росією щодо локалізації некондиційної російської нафти з нафтопроводу "Дружба" відбудеться 14 травня, повідомив перший заступник генерального директора АТ "Укртранснафта" Андрій Пасішник.

"У нафтопроводі "Одеса-Кременчук" знаходиться нафта сорту Azeri, в нафтопроводі "Дружба"- сорт Urals... Для відновлення транзиту в ЄС необхідно звільнити хоча б одну нитку "Дружби" від некондиційної нафти. Наразі місце тимчасового зберігання цієї нафти є предметом переговорів з РФ, черговий раунд яких відбудеться 14 травня", - написав А.Пасішник у коментарях до посту журналіста Ігоря Маскалевича в соцмережі Фейсбук у четвер.

Представник "Укртранснафти" зазначив, що ця надзвичайна ситуація припала на період Великодня і травневих свят, тому виникли труднощі з участю державних органів у вирішенні цієї проблеми.

Як повідомлялося, на тлі нафтового форс-мажору в Білорусі "Укртранснафта" 25 квітня 2019 року вимушено призупинила транзит нафти магістральним нафтопроводом "Мозир-Броди" (МН "Дружба"). Перед цим, 19 квітня, концерн "Білнафтохім" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом з Росії.

23 квітня Білорусь вимушено призупинила експорт світлих нафтопродуктів в Україну, Польщу і країни Балтії через надходження неякісної (забрудненої органічними хлоридами) російської нафти.

"Гомельтранснафта Дружба" 24 квітня зупинило транзит "брудної" російської нафти в Європу після повідомлення оператора польської ділянки "Дружби" PERN про те, що НПЗ у Польщі і Німеччині не можуть приймати і переробляти нафту з такими показниками.

Загальний обсяг некондиційної російської нафти з високим вмістом хлорорганіки, який скупчився в трубопроводах Росії, Білорусі, України і Польщі, був оцінений у 5 млн тонн.

30 квітня Білорусь повністю зупинила прокачування нафти для витіснення забрудненої нафти з російської і білоруської ділянок "Дружби".

Як повідомила прес-служба АТ "Укртранснафта", 30 квітня на розширеній зустрічі оператори нафтопроводу "Дружба" і європейські одержувачі нафти в Будапешті за участю делегації "Укртранснафти" обговорили відновлення постачання нафти з РФ до Білорусі і України. Зокрема, сторони обговорили технічні моменти відновлення транзиту і взяли спільні зобов'язання зі звільнення однієї нитки нафтопроводу "Дружба" з РФ через територію Республіки Білорусь і України з витісненням некондиційної нафти з даних ділянок у резервуарні парки ВАТ "Гомельтранснафта Дружба", АТ "Укртранснафта", "MOL" і "Транспетрол" загальною кількістю близько 400 тис. тонн.

Кондиційна російська нафта нафтопроводом "Дружба" почала надходити на територію Білорусі удень 2 травня.

А 6 травня "Білнафтохім" повідомив про надходження "чистої" російської нафти на лінійно-виробничу диспетчерську станцію (ЛВДС) "Мозир" ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" для подальшого її транспортування в країни ЄС.

7 травня міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що ситуацію з поставками некондиційної нафти в нафтопровід "Дружба" буде нормалізовано в першій половині травня шляхом очищення по одній нитці в кожному з основних експортних напрямків. "Два раунди переговорів провели ми з партнерами з республіки Білорусь, України, Польщі, Словаччини, Угорщини. Була узгоджена дорожня карта щодо усунення наслідків", - повідомив російський міністр.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА