20:07 10.05.2019

У Мінську очікують відновлення транзиту російської нафти в напрямку України не раніше 13-14 травня

3 хв читати
У Мінську очікують відновлення транзиту російської нафти в напрямку України не раніше 13-14 травня

Транзит кондиційної російської нафти через Білорусь в Україну і потім в Угорщину і Словаччину може відновитися не раніше 13-14 травня після витіснення "брудної" нафти з нафтопровідних систем цих країн, повідомило агентству "Інтерфакс-Захід" обізнане з ситуацією джерело в нафтовій галузі.

"Подача кондиційної нафти від ЛВДС "Мозир" у нафтопровід "Дружба" на території України була відновлена раніше. Але відновлення транзиту через Білорусь в Україну очікується не раніше 13-14 травня. Це буде залежати від швидкості витіснення "брудної" нафти з транспортних систем Угорщини і Словаччини", - сказало джерело.

Раніше повідомлялося, що ВАТ "Гомельтранснафта Дружба" 30 квітня прогнозувало відновлення транзиту на 60-65% середньорічного завантаження до 10-11 травня.

"Наразі сторони докладають усіх зусиль для відновлення транзиту російської нафти через Україну", - додав співрозмовник агентства.

Він також повідомив, що частина нафтопроводу "Дружба" за маршрутом Унеча-Мозир нині працює в режимі "однієї нитки". Кондиційна нафта продовжує надходити до ЛВДС "Мозир", далі на територію України прокачування також здійснюється однією ниткою в обмеженому режимі.

За словами співрозмовника агентства, на території Білорусі знаходиться близько 130 тис. тонн некондиційної нафти з підвищеним вмістом хлорорганіки, які раніше були вилучені з трубопровідної системи. "Що робити з цією нафтою - зараз найбільше питання. Переговори з російською стороною на цю тему тривають", - сказало джерело.

Як повідомлялося, АТ "Укртранснафта" 6 травня заявило про готовність відновити транзит нафти з РФ до Європейського союзу. Тим часом, 10 травня перший заступник генерального директора АТ "Укртранснафта" Андрій Пасішник заявив, що "для відновлення транзиту в ЄС необхідно звільнити хоча б одну нитку "Дружби" від некондиційної нафти". За його словами, "зараз місце тимчасового зберігання цієї нафти є предметом переговорів з РФ, черговий раунд яких відбудеться 14 травня".

Міністр енергетики РФ Олександр Новак у вівторок на засіданні уряду повідомив, що ситуація з поставками нафти трубопроводом "Дружба" після забруднення нафти в ньому хлорорганічними сполуками буде нормалізована в другій половині травня.

"Щодо загальної нормалізації ситуації, ми очікуємо в другій половині травня. Триває робота в цьому напрямку, нормалізація має на увазі розчищення по одній нитці в кожному з основних експортних напрямків", - сказав міністр.

Концерн "Білнафтохім" 4 травня повідомив про надходження "чистої" російської нафти на лінійно-виробничу диспетчерську станцію (ЛВДС) "Мозир" ВАТ "Гомельтранснафта Дружба". Очікувалося, що Мозирський НПЗ приступить до переробки нової партії нафти 6 травня 2019 року. Станом на 10 травня завод не повідомляв про початок її переробки.

ЛВДС "Мозир" є головною станцією нафтопроводу "Гомельтранснафта Дружба" з резервуарним парком 200 тис. куб. м. Нафта зі станції надходить на Мозирський НПЗ. Транзитний потік нафти, досягаючи ЛВДС, розгалужується - в західному напрямку на Польщу і Німеччину, в південному - в Україну, Угорщину, Словаччину, Чехію.

Як повідомлялося, кондиційна російська нафта нафтопроводом "Дружба" почала надходити на територію Білорусі вдень 2 травня після того, як 30 квітня Білорусь повністю зупинила прокачування нафти для витіснення забрудненої органічними хлоридами нафти з російської і білоруської ділянок нафтопроводу "Дружба".

За попередньою оцінкою, загальний обсяг нафти, який не відповідає параметрам якості, в трубопроводах Росії, Білорусі, України і Польщі склав приблизно 5 млн тонн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА