09:56 13.05.2019

Генпрокуратура розслідує факт можливого втручання президента України, глав Мін’юсту та НБУ в діяльність суддів у справі ПриватБанку

2 хв читати
Генпрокуратура розслідує факт можливого втручання президента України, глав Мін’юсту та НБУ в діяльність суддів у справі ПриватБанку

Генеральна прокуратура України внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) і розпочала досудове розслідування за фактом можливого втручання вищих посадових осіб держави в діяльність суддів під час засідання Ради національної безпеки і оборони України 18 квітня у справі ПриватБанку.

"За результатами розгляду заяви суддів Окружного адміністративного суду міста Києва Генеральна прокуратура України внесла відомості в ЄРДР і почала досудове розслідування за фактом можливого втручання в діяльність суддів вищими посадовими особами держави під час засідання РНБО 18 квітня 2019 року. Зокрема, йдеться про ознаки кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 376 КК України", - повідомила прес-служба Окружного адмінсуду Києва в понеділок.

Прес-служба нагадала, що судді колегії, яка ухвалила рішення у справі щодо націоналізації ПриватБанку, звернулися до керівництва Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань (ДБР) із заявами про вчинення кримінального правопорушення, яке підлягає розгляду відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України. Зокрема, судді просили розпочати досудове розслідування стосовно глави держави Петра Порошенка, міністра юстиції Павла Петренка та голови НБУ Якова Смолія шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР, за результатами якого винних осіб буде притягнуто до кримінальної відповідальності.

"Судді зазначили, що керівництво держави, коментуючи їхнє рішення про визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, зробило заяви, які є прямою загрозою судовій системі України, посяганням на її незалежність та неупередженість", - йдеться в повідомленні.

Частина 2 статті 376 Кримінального кодексу України передбачає втручання в діяльність судових органів.

Як повідомлялося, Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом колишнього співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною.

Того самого дня відбулося засідання РНБО, на якому президент України П.Порошенко попросив керівництво Генпрокуратури та Служби безпеки України вивчити можливість притягнення до кримінальної відповідальності суддів Окружного адмінсуду Києва, що визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА