15:29 14.05.2019

Кінцеві ціни на газ для населення в червні збільшаться на 4,5-4,9% слідом за зростанням ціни для промспоживачів

2 хв читати
Кінцеві ціни на газ для населення в червні збільшаться на 4,5-4,9% слідом за зростанням ціни для промспоживачів

Кінцеві ціни на газ для побутових споживачів (населення) в червні 2019 року збільшаться на 4,5-4,9% порівняно з травнем слідом за зростанням ціни газу, що відпускається НАК "Нафтогаз України" для промислових споживачів на умовах передоплати.

Після низки рішень Кабінету Міністрів, спрямованих на недопущення купівлі газу населенням за ціною вище, ніж для промспоживачів, кінцева ціна газу для цієї категорії визначається як середня ціна продажу газу "Нафтогазом" промисловості за минулий місяць (https://u.to/Hw5kFQ), а також 2,5-відсоткової націнки "газзбутів", тарифу "Укртрансгазу" на транспортування, тарифу облгазу на розподіл і ПДВ.

Як повідомлялося, Кабмін постановою №867 від 19 жовтня 2018 року (https://u.to/dBNkFQ) продовжив термін дії спецзобов’язань (ПСО) "Нафтогазу" продавати природний газ для потреб населення, виробників теплової енергії та релігійних організацій. Цим документом уряд переглянув формулу розрахунку ціни для продажу газу за ПСО і встановив графік поступового виходу на ринкові ціни з використанням знижувальних коефіцієнтів: 0,6943 - з 1 листопада 2018-го до 30 квітня 2019 року і 0,8 - з 1 травня 2019 року. З 1 січня 2020 року НАК має продавати газ для потреб населення за ціною не вище, ніж для промисловості.

У результаті з 1 листопада 2018 року ПСО-ціну було підвищено на 23,5%, а зростання з 1 травня 2019 року граничної ціни мало становити ще 15%.

Водночас кон'юнктура на європейському ринку, що встановилася з весни 2019 року, привела до зниження ринкової ціни на газ нижче встановленого урядом для населення регуляторного рівня. Це пов'язано з тим, що однією зі складових формули розрахунку Кабмін визначив ціну продажу НАК газу промисловості в третьому кварталі 2018 року, що вище нинішнього рівня ринкових цін.

"Нафтогаз" звернувся до уряду з проханням знизити ціну на газ, що відпускається для потреб побутових споживачів, скасувавши затверджене Кабміном положення про ПСО, що передбачає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести до нього відповідні зміни.

Кабмін не став скасовувати спецзобов’язання, але в квітні-травні 2019 року постановами №293 і №380 прив'язав ціну газу для населення до ціни промисловості. Водночас, якщо ціна для промисловості перевищить встановлений урядом ПСО-рівень, ціна для населення збережеться на рівні постанови №867.

На думку міністра фінансів Оксани Маркарової, ухвалені в квітні-травні рішення повністю відповідають зобов'язанням, які взяла на себе Україна в програмі співпраці з Міжнародним валютним фондом, оскільки вони відповідають меті досягнення ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА