13:56 15.05.2019

Публічний міжнародний фінаудит "Укроборонпрому" має бути розпочато до кінця травня

3 хв читати
Публічний міжнародний фінаудит "Укроборонпрому" має бути розпочато до кінця травня

Проведення публічного міжнародного фінансового аудиту держконцерну "Укроборонпром" у рамках розслідування корупційних порушень у держконцерні, закріплене березневим рішенням Ради національної безпеки і оборони (РНБО), має бути розпочато до кінця травня, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Під час засідання Кабінету Міністрів у середу прем'єр повідомив, що провів декілька нарад щодо фінаудиту "Укроборонпрому" минулого і поточного тижня: ключова умова - його має проводити аудиторська фірма, що має світову репутацію і довіру.

"Ось такий нам потрібен аудит, а не просто формальний. Тому ми ухвалили рішення про те, щоб зобов'язати "Укроборонпром" протягом десяти днів завершити всі юридичні процедури з такими аудиторськими компаніями, визначити переможця і розпочати публічний фінансовий аудит "Укроборонпрому", - наголосив Гройсман.

За словами прем'єра, за підсумками фінаудиту держконцерн повинен буде "відзвітувати за кожну витрачену копійку за попередні роки".

У зв'язку з цим глава уряду також висловився за посилення контролю над витрачанням бюджетного фінансування оборонно-промислового комплексу (ОПК) на виробництво оборонної продукції, включно з держзамовленням "Укроборонпрому", а також за забезпечення "максимальної прозорості" держфінансування держконцерну.

"Велика частина фінансування, замовлень має бути відкритою", - сказав Гройсман.

Уряд готовий або дати відповідне доручення Міністерству фінансів, або підготувати відповідні зміни до чинного закону про держоборонзамовлення (ДОЗ) і подати свій законопроект до парламенту, сказав прем'єр.

Як повідомлялося, за підсумками засідання РНБО з питань реформування "Укроборонпрому", що відбулося 6 березня, Радбез доручив Кабміну розглянути можливість створення центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ), який забезпечує формування і реалізацію державної оборонно-промислової політики. Тоді ж президент Петро Порошенко доручив забезпечити в терміновому порядку розширення складу наглядової ради "Укроборонпрому", поповнивши її міжнародними спеціалістами з країн-членів НАТО, а також забезпечити проведення міжнародного незалежного аудиту "Укроборонпрому" в рамках розслідування корупційного скандалу, що вибухнув у медіа в розпал президентської передвиборної кампанії навколо держконцерну.

24 квітня на засіданні уряду ухвалено рішення про надання МЕРТ повноважень ЦОВВ із питань формування та реалізації держполітики в ОПК.

Відповідно до ухваленого Верховною Радою в червні 2011 року закону України, на сьогодні МЕРТ як уповноважений урядом орган спільно з держконцерном "Укроборонпром" забезпечує управління об'єктами держвласності в ОПК.

З 2016 року на МЕРТ покладено функції держзамовника зі створення нових і нарощування наявних виробничих потужностей в ОПК. У березні 2018 року указом президента заступника міністра МЕРТ Юріяй Бровченка призначено головою міжвідомчої комісії з питань ОПК при РНБО.

У червні 2018 року Верховна Рада відхилила пропозиції закріпити в новому базовому законі "Про національну безпеку України" створення в системі центральної виконавчої влади спеціального органу з питань ОПК.

Згідно з держбюджетом, в 2019 році на держфінансування програм розвитку ОПК за лінією МЕРТ передбачено 2,42 млрд грн, що на 20,37% менше порівняно з 2018 роком. Це 25,8% бюджету відомства, який становитиме 9,38 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА