10:59 16.05.2019

Спікер ВР підписав закон про "зелені" аукціони

2 хв читати
Спікер ВР підписав закон про "зелені" аукціони

Голова Верховної Ради підписав ухвалений парламентом 25 квітня поточного року закон про "зелені" аукціони, документ направлено на підпис президенту України.

Про це повідомив в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва е/е з альтернативних джерел енергії" №8449-Д", який змінює систему держпідтримки об'єктів альтернативної енергетики - їхній тариф на відпуск е/е визначатиметься за підсумками торгів, а не встановлюватиметься адміністративно, як це було досі.

Крім того, закон пропонує зниження тарифу на відпуск е/е сонячними електростанціями (СЕС) на 25% і вітроелектростанціями (ВЕС) на 10%. Це означає, що тариф буде знижено для всіх проектів, побудованих із наступного року, навіть в разі підписання pre-PPA (договорів купівлі-продажу е/е за чинним "зеленим" тарифом) у поточному році.

Ухвалений закон передбачає запуск аукціонів з 1 липня 2019 року. Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 року (до цього моменту має бути ухвалено вторинне законодавство, зокрема порядок проведення торгів).

З початку 2020 року запроваджується обов'язкова участь в аукціонах для всіх інвесторів сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) потужністю понад 5 МВт (або одна турбіна).

Для домашніх СЕС чинний до 2030 року "зелений" тариф знижується на 10% з 2020 року (наразі він становить 18 євроцентів за кВт-год і поширюється на станції до 30 кВ). Депутати ввели нову умову його отримання - установку СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Таким чином власники наземних СЕС, на відміну від власників вітроустановок і комбінованих вітро-сонячних установок, більше не матимуть права на продаж е/е за "зеленим" тарифом. Для наземних домашніх СЕС до 30 кВ передбачається ввести перехідний період і дозволити отримувати "зелений" тариф власникам побудованих до кінця 2019 року станцій. За інформацією О.Домбровського, для цього планується ухвалити окремий законопроект із поправками до закону про "аукціони".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА