20:04 16.05.2019

Великі українські бізнесмени підтримують посилення владою політики протекціонізму

2 хв читати
Великі українські бізнесмени підтримують посилення владою політики протекціонізму

Великі українські бізнесмени вважають, що влада країни має посилити політику протекціонізму.

"Це буде колосальна помилка, якщо в нас зменшитися вплив політиків на економіку. Треба, щоб політики створювали умови. На мікрорівні руки треба прибрати, інакше це гальмуватиме економічний розвиток у країні. Але якщо Україна зменшить вплив державних діячів на те, щоб захистити свій бізнес (на макрорівні - ІФ), створити для нього нові ринки, поліпшити доступ до кредитного ресурсу, я вважаю, це буде колосальною помилкою. Сам бізнес із цим не впорається", - сказав бізнесмен Сергій Тігіпко (група "ТАС") під час конференції Ukraine: Game of Trones. Final Season, організованої компанією Concord Capital, у Києві в четвер.

У свою чергу бізнесмен Костянтин Жеваго (Ferrexpo) висловив занепокоєння щодо становища України на зовнішніх ринках.

"Ціни на ключові позиції нашого експорту почали падати. Враховуючи, що у світі розвиваються й існують величезні ризики торговельних воєн, ми маємо бути готові до того, що сировина "падатиме" першою. Сьогодні потрібна лібералізація, повна приватизація і професіоналізм у рішеннях, зокрема Нацбанку", - зазначив він.

На думку Олега Бахматюка ("Укрлендфармінг"), Україна має захистити національного виробника, інакше розвиток країни буде під загрозою.

"Увесь світ живе за повним протекціонізмом, який здійснює глобальні зміни в економічному середовищі, де Україна не бере ніякої участі. Конфлікт між Китаєм та США відкриває величезні можливості для України: можливість товарного потоку на $5-10 млрд і, відповідно, фінансування - на $20-30 млрд, насамперед в аграрному секторі. Відсувати політику від макропланування неможливо - це зовнішні ринки, внутрішній протекціонізм, це внутрішнє бачення, яке зупинить еміграцію", - заявив бізнесмен.

Він також висловив думку, що Нацбанк частково відповідальний за становище бізнесу, і його політика має змінитися.

"Має змінитися риторика. Глава Нацбанку Польщі говорить: "Перше моє завдання - умовно - "купити" ще мільйон українців, піднявши мінімальну зарплату для них". Глава НБУ піднімає облікову ставку, і кредитуватися стає неможливо. Так, треба стримувати інфляцію, але без розвитку економіки нічого не буде", - вважає Бахматюк.

Водночас іноземні інвестори вважають нинішню політику Нацбанку України такою, що викликає довіру. "НБУ - зірка ринку... З тим, що зміни очевидні, погодяться, думаю, всі інвестори. На мою думку, це великі зміни. Реформа банківської системи відбулася успішно", - заявив старший портфельний менеджер Argentem Greek Partners Джон Паттон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА