Економіка

Новий власник "Кузні на Рибальському" не згортатиме потужності

Голова асоціації "Укрсудпром" Віктор Лисицький вважає, що бізнесмен Сергій Тігіпко, котрий купив восени 2018 року за $ 300 млн у президента Петра Порошенка ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (Київ) не буде згортати виробничі потужності суднозаводу і висловлюється за якнайшвидшу підготовку держпрограми кораблебудування, яка відповідатиме новим загрозам обороноздатності країни.

"Упевнений, що Тігіпко не буде згортати потужності "Кузні на Рибальському": суднозавод здатний будувати, зокрема, складні малі кораблі і ефективно брати участь у відновленні боєготовності ВМФ України", - сказав глава "Укрсудпрому" в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Сьогодні всьому судпрому України, включно з "Кузнею на Рибальському", вкрай потрібна повноцінна довгострокова держпрограма кораблебудування, що відповідає новим загрозам обороноздатності держави", - підкреслив він.

Відповідаючи на питання про озвучені днями в ЗМІ екс-заступником голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрієм Портновим сумніви щодо цілей і ринкової вартості угоди з купівлі "Кузні на Рибальському", Лисицький сказав: "Можливо, ця сума і виглядає великою. Але якщо врахувати, що покупка суднозаводу здійснена в умовах війни на Донбасі, можна припустити, що вартість угоди могла включати, зокрема, ризики військового часу в країні".

ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" (раніше – ПАТ "Ленінська кузня") - одне з відомих на ринку підприємств судпрому України. До середини листопада 2018 року основним акціонером ПрАТ з пакетом у 73,9067% акцій приватизованого в 1995 році суднозаводу виступало ПАТ ЗНКІФ "Прайм Ессетс Капітал" (раніше - "Фонд "Петра Порошенка", Київ), другим за величиною акціонером з пакетом у 20,1280% акцій виступав ПАТ "ЗНКІФ "ВІК", що сконцентрував активи народного депутата Ігоря Кононенка. У вересні 2018 року група "ТАС" Тігіпка повідомила про попередню домовленість щодо покупки суднозаводу, в листопаді корпоративні інвестфонди "Прайм Ессетс Капітал" і "ВІК" повідомили про підписання з кіпрською Еwins Ltd пакета документів стосовно продажу "Кузні на Рибальському". Тоді ж в листопаді ПрАТ офіційно повідомило в системі розкриття інформації НКЦБФР про придбання кіпрською компанією сумарного пакета акцій суднобудівного в розмірі 94,0348%, Максимальна оцінка вартості придбаного пакета, за даними емітента - $ 300 млн.

В умовах зовнішньої агресії ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" освоїло виробництво нових розробок оборонного призначення і сьогодні є виконавцем державного оборонного замовлення (ДОЗ) з будівництва для військових держзамовників, зокрема, малих броньованих артилерійських катерів (МБАК) "Гюрза-М" і десантно -штурмових катерів проекту "Кентавр". У жовтні 2018 року ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" презентувало потенційним замовникам проект нового ракетного патрульного катера під шифром "Лань", розглянутого в оборонному секторі одним з елементів посилення боєздатності ВМС ЗСУ в акваторії Азовського моря.

У 2016 році уряд України надав ПАТ "Ленкузня" право на здійснення експорту товарів військового призначення власного виробництва та імпорту товарів військового призначення в інтересах власного виробництва терміном до 1 червня 2018 року, в 2017 році з урахуванням перейменування підприємства в ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" його повноваження спецекспортера продовжені терміном до 1 січня 2021 року.

За підсумками роботи в 2018 році, згідно з попередніми даними компанії, ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" збільшило чистий прибуток за МСФЗ у порівнянні з 2017 роком на 77,84% - до 33,12 млн грн.

Як повідомлялося, Портнов, котрий повернувся днями в Україну після п'ятирічної відсутності в країні, заявив у ЗМІ, що ініціюватиме перевірку угоди з купівлі Тігіпком у Порошенка "Кузні на Рибальському". "Ми повинні перевірити угоду, яку нібито провели за $ 300 млн Тігіпко і Порошенко, - це явне відмивання незаконно викрадених коштів", - заявив він. Екс-заступник голови АП стверджує, що угода проходила через офшорні компанії і його команді зрозуміла "вся комбінація". Як заявив Портнов, "Кузня на Рибальському" - одне з ключових питань, за яким він має намір переслідувати Порошенка.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ