11:02 23.05.2019

ПриватБанк ініціював судовий розгляд з екс-власниками Коломойським і Боголюбовим у США

3 хв читати
ПриватБанк ініціював судовий розгляд з екс-власниками Коломойським і Боголюбовим у США

 ПриватБанк ініціював судовий розгляд у Канцлерському суді штату Делавер (Delaware Chancery Court, США) стосовно своїх колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також інших фізичних і юридичних осіб, ідеться в інформації, оприлюдненій на сайті банку.

Згідно з інформацією на сайті суду, цивільний позов було подано 21 травня цього року, будь-якої інформації про терміни його розгляду на сайті поки що немає.

ПриватБанк зазначає, що в позові він вимагає відшкодування збитків у розмірі кількох сотень мільйонів доларів США, яких, на думку банку, він зазнав унаслідок різних протиправних дій, вчинених проти нього його колишніми власниками, їхніми наближеними особами Мордехаєм Корфом, Хаїмом Шошетом і Уріелем Лейбером, а також різними компаніями, зареєстрованими в США, в діяльності яких зазначені фізичні особи беруть і брали участь.

У повідомленні також йдеться, що підставою для позову до американського суду є низка схем, які мають ознаки шахрайства та які, на думку ПриватБанку, були організовані Коломойським і Боголюбовим спільно з іншими відповідачами з метою заволодіння активами в США вартістю в сотні мільйонів доларів шляхом привласнення та легалізації надходжень від корпоративних кредитів, виданих ПриватБанком у період, коли він був підконтрольний його колишнім власникам.

Як повідомлялося з посиланням на інформацію ресурсу Law360, йдеться про використання коштів для скуповування цінної нерухомості в Огайо і ще більш ніж у дюжині штатів, зокрема в Техасі, Флориді й Кентуккі. Крім того, за даними видання, гроші використовували на придбання "стратегічно важливих" підприємств із виробництва сталі й феросплавів, розташованих у штатах Огайо, Мічиган, Західна Вірджинія і Кентуккі, а значні інвестиції в комерційну нерухомість були також зроблені в таких місцях, як Даллас і Клівленд.

За даними Law360, ПриватБанк звинувачує всіх причетних нібито до несправедливого збагачення (unjust enrichment), шахрайських переказів (fraudulent transfers), цивільної змови (civil conspiracy) і alter-ego liability (т. зв. питання "корпоративної вуалі" - ІФ).

ПриватБанк представлений у суді юристами з Abrams & Bayliss LLP і Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan LLP, йдеться в публікації Law360.

Уряд України 18 грудня 2016 року, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови і влив у його капітал понад 155 млрд грн. Екс-власники банку вважають здійснену націоналізацію, внаслідок якої вони повністю втратили свої акції, незаконною, тоді як ПриватБанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування шкоди.

Наразі сторони ведуть судові спори і в Україні, і в зарубіжних юрисдикціях. Зокрема, Окружний адміністративний суд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського скасував рішення про націоналізацію ПриватБанку, а Кабмін 16 травня оскаржив це рішення.

Крім того, на 22 липня 2019 року призначено розгляд апеляційної скарги в Лондонському суді у спорі між ПриватБанком і його екс-акціонерами, оскільки Високий суд Лондона 4 грудня 2018 року визнав таким, що не відповідає його юрисдикції, позов ПриватБанку. Суд також вирішив скасувати виданий як забезпечувальний захід наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і ще шести компаній на суму більш як $2,5 млрд, однак він лишається чинним до розгляду апеляції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА