16:38 23.05.2019

"Нафтогаз" для виконання плану закачування газу в ПСГ має залучити $1 млрд - Коболєв

2 хв читати
"Нафтогаз" для виконання плану закачування газу в ПСГ має залучити $1 млрд - Коболєв

 "Нафтогаз України" для виконання плану із входження в опалювальний сезон 2019/2020 років із 20 млрд куб. м газу в підземних сховищах (ПСГ) має знайти $1 млрд, повідомив голова НАК Андрій Коболєв.

"Нам, мінімум, необхідно знайти $1 млрд кредитних коштів, і без цього $1 млрд ми не зможемо повністю виконати план закачування", - сказав він в інтерв'ю каналу ICTV.

За його словами, вирішити проблему з дефіцитом фінансів у НАК під імпорт і закачування газу, окрім залучення компанією кредитних коштів, може Кабінет Міністрів України, який винен "Нафтогазу" близько 140 млрд грн як компенсацію за покладання спеціальних зобов'язань (ПСО) щодо постачання газу.

А.Коболєв нагадав, що чинне законодавство ставить в обов'язки Кабінету Міністрів створення механізму і джерела компенсації виконання компанією спеціальних зобов'язань. "І якби хоча б частину цього боргу перед "Нафтогазом" було закрито - це вирішило б питання закачування", - зазначив він.

Голова НАК знову повідомив, що основний варіант залучення коштів на зовнішніх ринках - це випуск євробондів.

"Це потребуватиме складання з урядом якогось зрозумілого для інвесторів плану, яким чином з "Нафтогазу" буде знято ці спецобов'язки в майбутньому, яким чином ми проведемо анбандлінг, як це вплине на фінансовий стан компанії", - резюмував Коболєв.

Як повідомлялося, на початку квітня в "Нафтогазі" відзначали наявність дефіциту грошових коштів розміром 71,3 млрд грн, які планується покрити за рахунок залучення кредитів в українських банках (49,5 млрд грн), випуску євробондів (14,1 млрд грн) і використання залишків власних коштів (7,7 млрд грн).

Дефіцит очікується від купівлі газу для його закачування в ПСГ (27,6 млрд грн), продовження ПСО (20,9 млрд грн), зниження тарифів "Укртрансгазу" і небалансів (12,5 млрд грн), погашення зовнішніх кредитів (12,4 млрд грн), внутрішніх кредитів (4,1 млрд грн), оплати дивідендів (12,3 мдрд грн), установки лічильників (2,7 млрд грн), інших чинників (1,2 млрд грн).

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА