12:52 24.05.2019

Коломойський - за перенесення нового енергоринку на невизначений термін до вирішення питання монополії в енергетиці

3 хв читати
Коломойський - за перенесення нового енергоринку на невизначений термін до вирішення питання монополії в енергетиці

Бізнесмен Ігор Коломойський вважає за необхідне перенести намічений на 1 липня запуск нової моделі оптового ринку е/е на невизначений термін, до внесення ясності в питання про те, хто є монополістом на ринку виробництва е/е, і чи має держава регулювати його ціни.

Про це бізнесмен повідомив в інтерв'ю "Українській правді".

"З 1 липня набуває чинності закон (про запуск нової моделі енергоринку - ІФ), який було ухвалено ще в 2017 році, але весь час відкладали. Зараз його вирішили ввести в силу, тому що типу нова влада, подивимося, як боротиметься з цінами, коли ціна електроенергії може завтра за рішенням "Енергоатому", який змовиться з Рінатом Леонідовичем шановним, у якого 40% електроенергії країни, а у "Енергоатома" 50%... Вони скажуть, що ціна у нас недозволено низька, давайте її удвічі збільшимо. Все", - дав оцінку бізнесмен прийдешнім нововведенням на енергоринку.

Він зазначив, що, на його думку, Антимонопольного комітету в Україні немає, додавши, що "там 50% від Арсенія Петровича (Яценюка - ІФ) і 50% від товариша Олексія Філатова, який в адміністрації працював". Коломойський також заявив, що держава має регулювати ціни монополістів, тоді як нинішній ринок не передбачатиме такого регулювання.

"Там було все чітко продумано, що жодного регулювання не буде. Раз регуляція держави, то скаржитися нікуди. Антимонопольного немає, регуляції немає, НКРЕКП цим не займається. Всі, завтра отримаєте ціну втричі дорожче", - наголосив бізнесмен.

Коломойський заявив, що уряд, на його думку, має подати законопроект про перенесення ринку.

"Якби я вступив на посаду (прем'єр-міністра - ІФ), це був би мій перший законопроект... Про перенесення цього закону (про введення нового енергоринку - ІФ) на невизначений термін, доки не розберуться - у нас монополізм чи ні. Треба порушити запитання: чи є "Енергоатом" монополістом? Він виробляє половину всієї електроенергії. Якщо він монополіст, то однозначно держава має регулювати його ціни. Далі, чи є ДТЕК монополістом? Так, він є монополістом. Чи має держава регулювати його ціни і тарифи? Має. Все простіше простого", - вважає Коломойський.

Як повідомлялося, народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести зміни до перехідних положень закону "Про ринок е/е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Документ також передбачає ввести право регулятора щодо встановлення граничних цін на ринку "на добу вперед", внутрішньодобовому ринку, балансувальному ринку і за двосторонніми договорами між учасниками енергоринку.

На липень 2019 року в Україні намічений запуск нової моделі оптового ринку е/е у виконання закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, що передбачає двосторонні договори між виробниками і великими споживачами, постачальниками, введення балансувального ринку, ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА