18:58 24.05.2019

ЄС очікує від України перетворення на транспортний хаб між Європою та Азією - гендиректор Єврокомісії з питань транспорту

3 хв читати

Європейський Союз сподівається на перетворення України на транспортний хаб між Європою та Азією.

Про це під час другого засідання Транспортного діалогу високого рівня між Україною та ЄС повідомив генеральний директор з питань мобільності і транспорту Європейської Комісії Генрік Гололей, повідомляє Міністерство інфраструктури України.

"Ми б хотіли, щоб ви скористалися вдалим географічним розташуванням і Україна стала транспортним хабом між Європою та Азією. Тому ми вітаємо готовність України взяти участь у розробці нових залізничних коридорів та готовність бути частиною Шовкового шляху", - сказав Гололей, наголосивши, що ЄС вважає Україну дуже важливим партнером не лише в транспортній, а й в усіх інших галузях.

Він також зазначив, що затвердження транспортної стратегії України до 2030 року дуже важливе для подальшої співпраці між Україною та ЄС.

"Тепер ми бачимо ваші пріоритети, і це мотивує нас для подальшої співпраці з вашою країною. Важливим є приєднання України до мережі TNT, яке відбулося на початку цього року. Це дуже чіткий сигнал, адже тепер транспортний коридор Європи продовжується територією Україні. Ця подія є поштовхом для залучення інвестицій у сферу інфраструктури", - зазначив гендиректор Єврокомісії з питань мобільності і транспорту, зауваживши, що ЄС планує в найближчі десять років реалізувати 39 проектів у транспортній сфері загальною вартістю EUR4,5 млрд.

Гололей також наголосив, що Україна має ухвалити низку законодавчих актів з реформування транспортної сфери, зокрема законопроекти щодо залізничного та водного транспорту. Він висловив готовність продовжити співпрацю з органами влади в Україні для того, щоб ці законодавчі акти було ухвалено в найближчому майбутньому.

"Особливо хочу відзначити досягнення в авіаційній сфері. Історично Україна - провідник аерокосмічних технологій. Співпраця в цій сфері важлива для нас. Ми користуємося вашими напрацюваннями, і це поглиблює співпрацю між Україною та ЄС у сфері авіаційної безпеки та аеронавігації", - констатував чиновник Єврокомісії.

Як зазначено в повідомленні Адміністрації морських портів України (АМПУ), що також брала участь у другому засіданні Транспортного діалогу високого рівня між Україною та ЄС, під час дискусії було приділено увагу розміру дивідендів, які платять нині державні стивідори та Адміністрація морпортів (АМПУ) в Україні.

"На думку європейських експертів, ставка дивідендів на рівні 90% не дає державним підприємствам розвиватися й ефективно конкурувати і в межах держави, і на міжнародному рівні", - пояснили в АМПУ.

На зустрічі було наголошено також, що ще одним важливим кроком, який міг би прискорити модернізацію української портової інфраструктури, має стати надання Україні можливості отримувати гранти ЄС на реалізацію інфраструктурних проектів. За словами Гололея, з цим питанням дійсно є певні труднощі, однак робота в цьому напрямі триває.

Як повідомлялося, Україна спільно з Грузією готують звернення в Єврокомісію з пропозицією про фінансову підтримку розвитку сполучення між портами України та країн Чорноморського регіону.

Раніше АМПУ визначила пріоритетами розвитку портів України інтеграцію в розширену Транс’європейську опорну транспортну мережу (TEN-T), приведення портових зборів і відрахувань до конкурентного рівня та реалізацію проектів державно-приватного партнерства в портах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА