10:58 27.05.2019

В ЄС і ЄІБ рекомендують Україні відкласти введення нового ринку електроенергії на певний час

2 хв читати
В ЄС і ЄІБ рекомендують Україні відкласти введення нового ринку електроенергії на певний час

 Представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні рекомендують перенести заплановане на 1 липня введення нової моделі оптового ринку електроенергії на певний час.

"Представництво ЄС і представництво Європейського інвестиційного банку в Україні рекомендують відкласти введення нового ринку електричної енергії на певний період часу через те, що важливі регуляторні норми й IT-системи ще не готові. З цієї причини запуск нового ринку з 1 липня може призвести до його неправильного функціонування, отже, бути контрпродуктивним щодо інтересів українських споживачів та учасників ринку", - зазначено в спільній заяві.

У представництвах ЄС і ЄІБ також вважають, що в нинішньому політичному контексті буде складніше забезпечити управління цією реформою або втрутитися з метою усунення недоліків у разі такої потреби.

"Ми переконані, що реформа, передбачена законом ("Про ринок електричної енергії" - ІФ) принесе вигоду українським споживачам завдяки введенню прозорості, поліпшенню ефективності функціонування ринку і залученню інвестицій. Ми продовжуємо підтримувати зусилля влади і учасників ринку в запровадженні цієї важливої реформи", - підсумовується в заяві.

На липень 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого в квітні 2017 року. Планується перехід із роботи за моделлю "єдиного покупця" до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансувального ринку, ринку "на добу наперед" і внутрішньодобового ринку.

Народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести зміни до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" й перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Документ також передбачає ввести право регулятора щодо встановлення граничних цін на ринку "на добу наперед", внутрішньодобовому ринку, балансувальному ринку і за двосторонніми договорами між учасниками енергоринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

"Метінвест" завершив 2023 рік зі збитком $194 млн, виручку скоротив на 11%

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА