15:34 27.05.2019

Зараз точно не час відмовлятися від співпраці з МВФ - радник Зеленського

3 хв читати
Зараз точно не час відмовлятися від співпраці з МВФ - радник Зеленського

Президент України Володимир Зеленський робить ставку на залучення інвестицій для прискорення економічного зростання, що стане неможливим у разі оголошення дефолту, вважає радник Зеленського з макроекономічної політики та виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

"Зараз точно не час, щоб відмовитися від співпраці з МВФ. Це відріже нас від зовнішніх ринків запозичення капіталу. Це вкрай небезпечно, враховуючи, що інвестиції - це основна ставка зараз на можливість отримати імпульс для подальшого економічного зростання. І це досить чітко артикулює президент Зеленський", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Отже, відмова від співпраці з МВФ дисонуватиме з цією тезою президента, зазначив Устенко.

"Приплив інвестицій до країни може ще більше ослабнути порівняно навіть із нинішніми "напівживими" темпами. Тобто ми ризикуємо тим, що ці потоки взагалі наближатимуться до нуля", - прогнозує виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера.

За його словами, через майбутні пікові виплати за державним боргом фінансову стабільність у країні буде набагато легше забезпечити за наявності програми співпраці з МВФ. При цьому оголошення дефолту не звільнить Україну від необхідності продовжити обслуговування зовнішніх боргів, наголошує радник Зеленського.

"Зовнішні борги було списано обмеженій кількості дуже бідних африканських країн. Але здебільшого зовнішні борги не списують повністю. Вони залишаються, їх потрібно обслуговувати", - сказав Устенко.

Порівнюючи Україну з Грецією напередодні дефолту, Устенко наголосив на відмінності ситуацій.

"У Греції була зовсім інша ситуація - дуже високий рівень боргу, а в нас із обсягом боргу все не так уже й погано. Наша проблема - це колосальна вартість його обслуговування, тому що нам не надто довіряють. Потрібно намагатися зробити все можливе для підвищення довіри, щоб замістити ці вкрай дорогі борги, які з'їдають майже 5% ВВП тільки на обслуговуванні. Потрібно покращувати ситуацію, активізувати реформи, щоб знижувати рівень ризику для економіки та заміщати дорогі борги більш дешевими", - пояснив він.

Водночас, говорячи про приклад Аргентини, Устенко відзначив схожість щодо невиконання антикорупційного порядку денного та заявлених реформ загалом.

"Як і Аргентина, Україна намагалася продемонструвати МВФ більший прогрес, ніж він був насправді. Такий "обман" не корисний ні Україні, ні МВФ", - сказав експерт.

Він також розкритикував реструктуризацію боргів, проведених міністром фінансів Наталією Яресько.

"Реструктуризація європейських бондів під час керівництва Мінфіном пані Яресько - одна з найбільш неякісних реструктуризацій боргів за останні десять років у світі. Найжахливіше в ній те, що ми взяли на себе зобов'язання надавати частину нашого майбутнього економічного зростання в оплату за ті $3 млрд, які було списано... Боюся, що це була трагічна помилка. Такі реструктуризації навіть із прив'язкою до майбутнього зростання повинні мати ліміт за виплатами, а ця реструктуризація його не мала. Наразі потрібна серйозна стратегія, як рухатися в правильному напрямі. І, найімовірніше, частина фінансистів обговорює зараз саме можливі зрушення за цією тематикою. Але це зовсім не означає, що потрібні якісь "яскраві" кроки у вигляді відмови від співпраці з МВФ", - сказав Олег Устенко.

Як повідомлялося, бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю Financial Times сказав, що виступає за оголошення Україною дефолту, пославшись на приклади Греції та Аргентини. "На мою думку, ми маємо ставитися до наших кредиторів, як Греція. Це приклад для України", - сказав Коломойський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА