17:26 27.05.2019

Перспектива оскаржити в судах ретроспективне скасування "зелених тарифів" для всіх наземних СЕС сумнівна - юристи

4 хв читати
Перспектива оскаржити в судах ретроспективне скасування "зелених тарифів" для всіх наземних СЕС сумнівна - юристи

Перспектива оскаржити в судах ретроспективне скасування "зелених тарифів" для всіх наземних СЕС до 30 кВт, які встановлювалися на 20 років, передбачене змінами до законодавства щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії, невелика, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

"Юридична перспектива подання позовів до українських судів з вимогою скасувати відповідні положення закону невисока. Кодекс адміністративного судочинства (КАС) дозволяє оскаржити тільки акти, які буде затверджено на виконання закону, але не сам закон. Аналогічну позицію вже висловлював Верховний Суд, коли розглядав позов про визнання протиправними законів про "євробляхи". Саме формулювання визнати закон "незаконним" звучить щонайменше дивно", - сказав старший юрист юридичної фірми ILF Іван Бондарчук.

На думку юриста, Конституційний суд може визнати ці зміни законодавства "неконституційними", тобто такими, що суперечать Конституції. Зробити це Конституційний суд може за зверненням президента, 45 депутатів, Верховного Суду або омбудсмена. Термін розгляду справи в Конституційному суді може становити до шести місяців.

"Однозначно говорити про результат такого слухання складно, оскільки самі по собі норми закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії прямо не суперечать нормам Конституції", - сказав він.

І.Бондарчук зазначає, що, згідно зі змінами законодавства, "під питання поставлені норми, які стосуються так званих домашніх СЕС, що їх встановлюють громадяни України, які не підпадають під захист міжнародних договорів про захист іноземних інвестицій і на які не поширюється можливість захисту в міжнародних арбітражах".

"У цій ситуації, скоріше, є сенс говорити про політичну відповідальність депутатів, котрі ініціювали внесення дискусійних правок до законопроекту, й усього парламенту, який голосував за закон. Іншими словами, вони навмисно або помилково не виконали обіцянок населенню, які декларували", - сказав він.

Юрист вважає, що найімовірнішим і найефективнішим способом вирішення проблеми є оперативне ухвалення закону, "який "відмотає" правила для домашніх СЕС назад і загасить пожежу".

"Наскільки мені відомо, в політичних колах уже готуються кілька варіантів такого законопроекту", - сказав І.Бондарчук.

У свою чергу адвокат юридичної фірми K.A.C.Group Роман Заматов зазначив, що, згідно з затвердженими змінами законодавства, власники домашніх електростанцій отримуватимуть виплати за "зеленим тарифом" лише з тієї частини своїх СЕС, які встановлені на дахах та/або фасадах будівель і капітальних споруд.

При цьому їхнім власникам потрібно буде ще довести, що йдеться про капітальну споруду.

"Хоча раніше вважалося, що нові правила для домашніх СЕС почнуть працювати лише у 2020 році, за новими змінами власники наземних домашніх СЕС втратять прибутки вже з наступного кварталу", - сказав він.

Водночас Р.Заматов передбачає, що навіть якщо ухвалений закон "переграють, відбудеться це, з огляду на обставини в країні, не найближчим часом".

"Майже 10 тис. власників домашніх СЕС, які повірили в зелену енергетику та вклали в домашні СЕС близько 180 млн євро за активного заохочення держави, опинилися в непріоритетних напрямах", - сказав він.

Юрист вважає, що існує можливість затвердити "спеціальний технічний законопроект, який скасує негативні наслідки" ухваленого закону.

Зі свого боку керуючий партнер юридичної фірми Magnusson Олександр Люльков вважає, що юридичні перспективи позовів великою мірою залежатимуть від обґрунтованості правової позиції позивачів.

"Ключовими питаннями можуть бути обґрунтування ретроспективності скасування тарифу або компенсації, порушення державою компетенції, прав і свобод людини або прийнятих зобов'язань", - сказав він.

При цьому юрист вважає, що "невідповідність або суперечність іншим законам тільки посилять позицію позивачів".

Він також відзначив "співвідношення принципу правової стабільності (та пов'язаного з ним принципу виправданого очікування) з ухваленням закону про запровадження "зелених" аукціонів, зокрема наскільки ухвалення такого закону відповідає принципу правової стабільності, чи є внесення змін виправданими й очікуваними".

Як повідомлялося, парламентська газета "Голос України" 21 травня опублікувала закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" (2712-VIII), що передбачає впровадження "зелених" аукціонів у сфері відновлюваних джерел енергії.

Законодавчий акт систему держпідтримки об'єктів альтернативної енергетики у вигляді "зеленого" тарифу на відпуск е/е замінює системою аукціонів, у рамках якої підтримку держави отримуватиме інвестор, який запропонував найменший тариф на е/е, вироблену об'єктом.

Упровадження "зелених" аукціонів є наполегливою рекомендацією європейської спільноти для впровадження прогнозованого та справедливого механізму ціноутворення на е/е ВДЕ. Це умова для відновлення кредитування "зелених" проектів міжнародними фінансовими установами.

Відповідно до закону, для домашніх СЕС впроваджено нову умову його отримання - встановлення СЕС до 50 кВт на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах (раніше було - 30 кВт без обмежень місця розташування).

Отже, власники наземних СЕС, на відміну від власників вітроустановок і комбінованих вітро-сонячних установок, більше не матимуть права на продаж е/е за "зеленим" тарифом. Для наземних домашніх СЕС до 30 кВт передбачається впровадити перехідний період і дозволити отримувати "зелений" тариф власникам побудованих до кінця 2019 року станцій.

Наразі в парламенті зареєстровано законопроекти про внесення змін до закону "Про альтернативні джерела енергії" щодо відновлення "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій приватних домогосподарств.

Зокрема, позафракційний народний депутат Сергій Міщенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін до закону "Про альтернативні джерела енергії" щодо відновлення "зеленого тарифу" для сонячних електростанцій приватних домогосподарств (№10314).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА