19:37 27.05.2019

Новий енергоринок варто запускати з перехідним періодом, щоб уникнути перебоїв з енергопостачанням

2 хв читати
Новий енергоринок варто запускати з перехідним періодом, щоб уникнути перебоїв з енергопостачанням

Мерія Києва підтримує необхідність запровадження нового ринку е/е, проте його запуск має відбуватися з перехідним періодом, який дасть змогу всім учасникам адаптуватися до роботи в нових умовах, заявив заступник голови Київміськдержадміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв.

"Безумовно, кроки у напрямі реформування давно назріли в Україні, і проведена колосальна підготовча робота для їх втілення. Тим не менше, як заступник голови КМДА я бачу ті практичні ризики, які сьогодні стосуються виконання нового закону України "Про ринок електричної енергії". У першу чергу я говорю про те, що перезавантажити нашу енергетику за новими правилами через місяць ми не готові", - наводить його слова прес-служба КМДА.

За словами Пантелеєва, ТЕЦ у містах сьогодні не зможуть отримати тимчасову підтримку від держави та виявляться перед загрозою зупинення в розпалі підготовки до нового опалювального сезону.

Отже, підсумував чиновник, запуск ринку з 1 липня становитиме реальну загрозу для життєдіяльності країни.

"Я повністю підтримую створення реального ринку електроенергії, як кроку, що наближає нас до європейських стандартів. Однак, як і більшість країн Європи, що пройшли цей шлях, мали набагато більше часу для імплементації таких складних механізмів. Тому треба дослухатись до думки експертів, зокрема міжнародних, і дати можливість енергетикам попрацювати в умовах перехідного періоду як мінімум три місяці, а оптимально протягом року", - висловив переконання Пантелеєв.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового оптового ринку електричної енергії, проте учасники ринку відзначають неготовність деяких сегментів нової моделі до роботи із запланованої дати. У зв’язку з цим у парламенті минулого тижня було зареєстровано кілька законопроектів, які передбачають перенесення запуску ринку. Про необхідність відстрочки заявляють і деякі міжнародні організації, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), представництво Європейського Союзу та представництво Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні.

Народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести зміни до перехідних положень закону "Про ринок електричної енергії" й перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на дев’ять місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА