11:16 29.05.2019

"Нафтогаз" із червня почне торгувати газом на Українській енергетичній біржі

2 хв читати
"Нафтогаз" із червня почне торгувати газом на Українській енергетичній біржі

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" розпочне купівлю-продаж газу через електронний майданчик Української енергетичної біржі (УЕБ), перші торги планується провести в червні.

"Вихід газового дивізіону групи "Нафтогаз" на біржові торги підвищить прозорість формування ринкової ціни газу та збільшить обсяги біржової торгівлі газом в Україні", - повідомляється в прес-релізі НАК.

"Нафтогаз Трейдинг" уже отримав акредитацію на УЕБ. Продаж газу планується на умовах постачання протягом наступного після торгів місяця, або того ж місяця, в якому відбулися торги.

У "Нафтогазі" зазначили, що для участі в торгах зацікавлені сторони мають пройти процедуру KYC (know your customer) й отримати акредитацію на біржі.

"Ми давно і уважно стежимо за торгами на енергетичній біржі. Рішенню перевести частину трейдингових операцій з газом на біржу передував комплексний аналіз. Ми вивчали позитивний досвід "Укргазвидобування" та "Укртранснафти", які вже багато років успішно здійснюють торгівлю нафтопродуктами на УЕБ. Біржова торгівля в умовах вільної конкуренції дасть змогу зняти всі питання щодо ринковості наших цін та додасть публічності нашій торговій діяльності", - пояснив голова газового дивізіону НАК Андрій Фаворов.

Згідно з прес-релізом, торги природним газом на УЕБ проводяться вже понад два роки, в них беруть участь близько 200 трейдерів і приватних добувних компаній. Водночас обсяг торгів на біржі досі залишався відносно невеликим, оскільки більшість угод на українському газовому ринку укладають через прямі договори. У 2017 році на біржі реалізовано 137,1 млн куб. м газу, в 2018 році - 154,2 млн куб. м. При цьому попит на газ у промисловому сегменті у 2018 році становив майже 17 млрд куб. м.

"Вихід великої газової компанії зі значною часткою ринку на біржу є важливою подією. Такий крок може стати основою створення в Україні дійсно конкурентного ринку газу. Думаю, вже зараз це матиме позитивний вплив на репрезентативність біржових котирувань. До цього вони формувалися на УЕБ приватними газодобувними компаніями, вітчизняними і міжнародними трейдерами. Ні для кого не секрет, що ціни групи "Нафтогаз" є вагомим орієнтиром для ринку. Тепер ми отримали чудову можливість додати українському газовому ринку ще більше прозорості, конкурентності та прогнозованості", - додав голова біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський.

"Нафтогаз України" утворив ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" у серпні 2018 року для постачання газу промисловим підприємствам.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА