12:11 29.05.2019

Уряд передав Калуську ТЕЦ територіальній громаді Калуша

2 хв читати
Уряд передав Калуську ТЕЦ територіальній громаді Калуша

Кабінет Міністрів передав цілісний майновий комплекс держпідприємства "Калуська ТЕЦ-Нова" у власність територіальної громади Калуша.

Це закріплено розпорядженням №359-р від 22 травня, оприлюдненим представником президента України в уряді Андрієм Герусом на своїй сторінці у Facebook.

"Калуська ТЕЦ - це досить великий об'єкт електроенергетики, фактично єдиний об'єкт генерації та єдиний покупець вугілля у Бурштинському острові/на Західній Україні, який не належить компанії ДТЕК (принаймні поки що). Економічна доцільність такої безкоштовної передачі є дуже сумнівною. І цілком імовірно, що наступним кроком буде передача цього об'єкта в приватні руки за безкоштовно (псевдоконцесія або інша схема)", - написав Герус.

У висновку Міністерства юстиції до проекту розпорядження уряду зазначено, що об'єкти, подібні до Калуської ТЕЦ, передають місцевим громадам за умови зобов'язання органів місцевого самоврядування не відчужувати їхнє майно (стаття 7 закону "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності").

Як повідомлялося, в середині січня 2019 року Кабінет Міністрів тимчасово виключив чотири теплоелектроцентралі (ТЕЦ) з переліку об'єктів великої приватизації і доручив Міністерству регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ спільно з місцевою владою вивчити питання їх передачі в комунальну власність. Звернення з проханням щодо передачі ТЕЦ у комунальну власність надійшли від місцевої влади.

"Це правильно, це професійно... Знизиться собівартість, коли всю виробничу базу об'єднати в єдину систему", - зазначив тоді прем'єр-міністр Володимир Гройсман, говорячи про доцільність такої передачі та побудови єдиного комплексу із забезпечення міст теплоенергією.

Раніше Кабінет Міністрів розпорядженням №188-р від 28 березня 2018 затвердив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) реконструкції Калуської ТЕЦ (Івано-Франківська обл.) із кошторисною вартістю 1 млрд 442,09 млн грн. Напередодні Міненерговугілля вирішило держкоштом впровадити на Калуській ТЕЦ систему раннього виявлення надзвичайних ситуацій.

До цього Міненерговугілля вивело Калуську ТЕЦ зі складу ДП "Укрінтеренерго", створивши нове держпідприємство "Калуська ТЕЦ-Нова".

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик двічі був мером міста Калуша.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нацбанк України розробив альтернативний сценарій на випадок вищих безпекових ризиків зі зростанням ВВП у 2025 р. на 3,3%

Чистий продаж валюти НБУ цього тижня знизився до $507,8 млн

Доходи загального фонду держбюджету України у квітні-2024 знизилися до 154,6 млрд грн, видатки - до 253,4 млрд грн

Шанхай є лідером за кількістю кав'ярень у Китаї - понад 9,5 тис.

Нацбанк зняв обмеження щодо імпорту робіт і послуг та запровадив інші валютні послаблення

Державний оператор тилу посів 1 місце на Prozorro за рівнем конкурентності закупівель

Велика Британія виділила 16 млн фунтів на реалізацію в Україні 13 інноваційних проєктів в енергетиці - глава Міненерго

НБУ вимагає від Getin Holding продати Ідея Банк протягом півроку

Компанія DIM акредитувала споруджувані будинки в програмі "єОселя"

Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА