13:06 29.05.2019

Заява Зеленського про чіткі зобов'язання обслуговувати держборг могла б підвищити довіру інвесторів до України

2 хв читати

Заява президента Володимира Зеленського про чіткі наміри в подальшому обслуговувати державний борг і продовжувати співпрацю з Міжнародним валютним фондом (МВФ) могла б підвищити довіру до економічної політики нової влади, вважають аналітики Bank Of America Merrill Lynch (BoAML).

Як наголошується в економічному огляді BoAML, дискусія про доцільність оголошення Україною дефолту мала обмежений вплив на ринок, оскільки влада відразу ж наголосила на тому, що такий варіант не розглядається.

Водночас аналітики відзначили, що від президента відповідної заяви не було.

Майже всі інвестори задоволені новою владою, однак все-таки залишається занепокоєння щодо майбутньої економічної політики, зазначено в огляді.

"У більшості інвесторів, з якими ми спілкувалися, найбільшу занепокоєність викликає рівень залежності пана Зеленського від пана Коломойського", - наголосили аналітики BoAML.

Тоді як чітка публічна позиція Зеленського могла б окреслити конкретну межу між офіційною позицією і "поглядами будь-яких приватних осіб", відзначається в огляді.

BoAML також зазначає, що зниження вартості українських єврооблігацій знижує здатність протистояти можливим новим потрясінням, особливо якщо офіційна влада не в змозі буде передати обнадійливі повідомлення про те, що офіційна позиція і чиїсь заяви - це різні речі.

Ціна потенційних помилок у комунікації може бути занадто високою, зазначали аналітики.

Як приклад BoAML наводить обмовку президента Білорусі Олександра Лукашенка в січні 2015 року, коли він помилково публічно запропонував реструктуризацію зовнішнього боргу країни замість його рефінансування. Незважаючи на те, що президент швидко уточнив, що мав на увазі рефінансування, бонди не змогли відновитися після початкового падіння на 25-27%.

Надалі ринку знадобилося майже два місяці, щоб повернутися до рівня, який був перед таким коментарем, додали в BoAML.

Як повідомлялося, на тлі коментарів екс-співвласника ПриватБанку Ігоря Коломойського FT на вихідних про доцільність дефолту вартість українських єврооблігацій і ВВП-варантів у вівторок уранці просіла до 1% і навіть трохи більше за найдовшими паперами, оскільки в понеділок на ринку США та Великої Британії був банківський вихідний. Однак до кінця 28 травня акції відіграли частину падіння, втративши за день в ціні до 0,4%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА