19:19 29.05.2019

Т.в.о. глави СБУ Баканов попередив Гройсмана про загрозу держбезпеці в разі запуску нового ринку е/е з 1 липня

3 хв читати
Т.в.о. глави СБУ Баканов попередив Гройсмана про загрозу держбезпеці в разі запуску нового ринку е/е з 1 липня

Тимчасовий виконувач обов'язків глави Служби безпеки України Іван Баканов поінформував прем'єр-міністра Володимира Гройсмана про загрозу державній безпеці внаслідок фактичної неготовності енергетичної галузі України до повномасштабного впровадження нової моделі ринку електроенергії, передбаченого законом України "Про ринок електроенергії".

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, відповідного листа від 29 травня отримано в середу.

Інформація, якою володіє СБУ, свідчить про неготовність галузі до запуску енергоринку з 1 липня, тому своєчасний старт реформи може призвести до виникнення в галузі кризових процесів, порушення стабільного й надійного функціонування об'єднаної енергосистеми, а також заподіяння значної шкоди інтересам споживачів і держави, наголошується в документі.

У листі, зокрема наводиться перелік неврегульованих питань, зокрема неврегульованість джерела компенсації цін на е/е для населення, неготовність електронної платформи з організації аукціонів щодо укладання двосторонніх договорів між державними енергогенерувальними компаніями та учасниками ринку, неврегульованість механізму встановлення граничних цін на ринку двосторонніх контрактів і балансувальному ринку, неготовність інформаційних платформ.

Також відзначається відсутність порядку погашення заборгованості, накопиченої в оптовому ринку е/е, відсутність механізму гарантування платоспроможності, зокрема підприємства вугільної промисловості та житлокомунгоспу, проблеми з організацією роботи Оператора ринку та Гарантованого покупця.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нового оптового ринку е/е (ОРЕ). Єдиний покупець і продавець е/е - ДП "Енергоринок" - ліквідовується. Передбачається, що енерговиробники продаватимуть свою е/е за двосторонніми договорами з великими споживачами та постачальниками.

Обсяг, який не буде законтрактовано за двосторонніми договорами, можна буде придбати на ринку "на добу вперед" і внутрішньодобовому ринку. Їхню роботу зобов'язаний забезпечити Оператор ринку, який є наразі філією "Енергоринку". У травні НКРЕКП дозволила структурі виконувати свої функції до перетворення на АТ (цього вимагає закон "Про ринок е/е").

Розрахунок плати за небаланси здійснюватиметься на балансувальному ринку, роботу якого зобов'язана забезпечити НЕК "Укренерго".

Е/е виробників з альтернативних джерел викуповуватиме Гарантований покупець, який також є на сьогодні філією "Енергоринку", що має бути перетворений на АТ. Наразі не визначено джерело компенсації різниці між "зеленим" тарифом, за яким купується е/е, і ринковою ціною е/е. НКРЕКП постановою №641 від 26 квітня затвердила порядок купівлі е/е за "зеленим" тарифом і типовий договір із виробниками. Однак процес оформлення договірних відносин поки що не розпочався.

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні у вівторок не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е/е на три місяці.

Народні депутати Олександр Домбровський (голова профільного комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е/е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок е/е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмар 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА