19:18 31.05.2019

Учасники енергоринку через 2 тижні повинні сформувати єдину позицію про доцільність перенесення запуску енергоринку

2 хв читати
Учасники енергоринку через 2 тижні повинні сформувати єдину позицію про доцільність перенесення запуску енергоринку

Президент Володимир Зеленський чекає від стейкхолдерів ринку е / е єдиної позиції щодо доцільності перенесення наміченої на 1 липня запуску нової моделі ринку е / е, на її формування відводиться два тижні.

Як повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Данилюк за підсумками наради в РНБО, Зеленського збентежили кардинально протилежні думки суб'єктів ринку е / е з даного питання.

За словами Данилюка, Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), говорить про готовність управляти ситуацією під час роботи ринку е / е за новими правилами, тоді як учасники ринку і парламентарії стверджують зворотне.

Президент чекає від суб'єктів ринку і держорганів єдиної пропозиції, і орієнтовно через два тижні РНБО розгляне їх на своєму засіданні. Глава РНБО також повідомив, що провідну роль в цьому процесі має відігравати Кабінет міністрів.

Таким чином, не дивлячись на те, що більшість учасників наради висловилися за перенесення нового ринку е / е, існує і позиція про його своєчасний запуск, зазначив Данилюк. За його словами, не останню роль в цьому відіграє здатність і готовність парламенту прийняти закон про перенесення ринку, без якого реформу відкласти неможливо. Він додав, що існує також невизначеність у питанні терміну перенесення - на три, дев'ять місяців, або на рік.

Як повідомлялося, на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі ринку е / е. Єдиний покупець і продавець е / е - ДП "Енергоринок" - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками / споживачами, біржі - ринок "на добу вперед" і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватися вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).

Народні депутати Олександр Домбровський (глава профільного Комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е / е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону "Про ринок е / е" і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е / е на 1 жовтня.

Народні депутати Олексій Рябчин і Юрій Чижмарь 23 травня зареєстрували законопроект про перенесення запуску енергоринку на 9 місяців.

Комітет Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданнях 28 травня і 30 травня через відсутність кворуму не зміг розглянути законопроекти про перенесення запуску нового ринку е / е на три місяці.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА