16:07 04.06.2019

Серйозні проблеми з наявністю антрациту та вугілля марки "Г" на тлі обмежень РФ малоймовірні - експерт

2 хв читати
Серйозні проблеми з наявністю антрациту та вугілля марки "Г" на тлі обмежень РФ малоймовірні - експерт

 Серйозні проблеми з наявністю на українському ринку вугілля марки "Г" на тлі посилення з 1 червня Російською Федерацією обмежень з експорту в Україну не спостерігатимуться через профіцит ресурсу вітчизняних шахт, а питання наявності імпортного антрациту, найімовірніше, без особливих ускладнень урегулюють приватні компанії, які його потребують.

Про це в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" заявив державний експерт експертної групи вугілля і торфу Директорату викопних видів палива Міністерства енергетики та вугільної промисловості Микола Невінчаний.

Коментуючи питання щодо потенційних проблем із наявністю антрациту, він нагадав, що наразі Україні вдалося напрацювати шляхи диверсифікації його постачань зі США або ПАР, тому, незважаючи на складності з логістикою, енергетичного колапсу через російські обмеження не буде.

Щодо антрациту, який імпортує ДТЕК з РФ, він зазначив, що енергохолдинг швидше вчасно врегулює це питання. "У цій ситуації діють ринкові методи економіки, й держава сюди втручатися не може. Моя особиста позиція в цьому питанні полягає в тому, що на ДТЕК обмеження Росії не сильно вплинуть. У цій компанії сидять люди, які чудово розуміють принцип диверсифікації джерел постачання", - сказав він.

Невінчаний також нагадав, що наразі Міненерго щодо станцій, оперованих компаніями, в яких є державна частка (Слов'янська ТЕС "Донбасенерго", 25% якого належать державі, а також Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС, оперовані "Центренерго", 78,3% якого належить державі), провадить політику переведення енергоблоків, що працюють на антрациті, на спалювання вугілля газової групи.

Тієї самої лінії дотримується і ДТЕК, який, як повідомлялося, в першому кварталі 2019 року з метою поліпшення показників із видобутку вугілля марки "Г" і продовження переобладнання блоків збільшив інвестиції у виробництво на 35% (до 1,59 млрд грн).

Раніше повідомлялося, що і в самому ДТЕК не прогнозують серйозних проблем із постачанням вугілля у зв'язку з обмеженнями РФ з експорту в Україну.

Водночас Невінчаний нагадав, що певні складнощі можуть виникнути з поставками коксівного вугілля, який Україна здебільшого імпортує з РФ.

Крім цього, він додав, що міністерству наразі не відома ситуація з видачею російським Мінекономрозвитку спеціальних дозволів на експорт вугілля в Україну, а також з обсягами узгоджених поставок.

Як повідомлялося, в середині квітня 2019 року Російська Федерація прийняла рішення обмежити з 1 червня постачання вугілля в Україну, запровадивши додаткові спеціальні дозволи, які видає Міністерство економічного розвитку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА